Otkrivena tajna gajenja najboljih organskih malina

U planinskim selima prijepoljske opštine privodi se kraju berba malina.

Za razliku od poslednjih nekoliko godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja iznosi rekordnih 425 dinara za jedan kilogram.

Dodatnih 75 dinara sleduje onima koji je uzgajaju na organski način, a takvih je u opštini Prijepolje sve više. Jedan od začetnika organske proizvodnje maline u Prijepolju je Mirsad Obućina, koji sa svojom porodicom obrađuje malinjak u selu Osoje. Truda i rada ima mnogo ali se i isplati jer je cena roda ove maline daleko veća od konvencionalne.

„Malinarstvom se bavim duže od tri decenije. Kada sam počinjao, u Prijepolju, a i okolnim gradovima nije postojala nijedna hladnjača za otkup, već smo rod prodavali u Pljevljima na pijaci u sirovom stanju. Sada su se vremena promenila“, rekao je Mirsad Obućina začetnik bavljenja organskom proizvodnjom maline.

Proizvodnja organske maline zahteva dosta više rada, nego kod konvencionalne. Mirsad navodi, da je tokom minule tri godine prošao put prelaska sa konvencionalne proizvodnje maline na organsku. Prvenstveno zbog pogodne klime za njeno uzgajanje i bolje zarade.

„Jedno od osnovnih pravila organske proizvodnje malina, jeste stajsko đubrenje malinjaka i ručno okopavanje. Osim stajnjaka, za bolji prinos koristi se i peletirano kokošije đubrivo koje je dozvoljeno u organskoj proizvodnji. Minimum dva puta okopavamo malinjak, i uklanjamo travu bez upotrebe herbicida i prskanja protiv korova. Zaštita maline vrši se na biljnoj bazi, gde nemamo problema sa pčelarima i možemo da prskamo tokom dana jer nisu otrovni preparati“, navodi Obućina.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Osoje, već nekoliko godina, uzgaja se malina bez upotrebe pesticida. Od 70 tona, koliko se prema procenama stručnjaka u prijepoljskom kraju proizvede organske maline, gotovo jedna trećina potiče iz malinjaka koji se nalaze u ovom selu.

„Za organsku malinu imamo siguran plasman a samim tim i veću cenu. Prošle godine za kilogram ove maline hladnjačari su plaćali 270 dinara, ove godine ta cena je 500 dinara a ima nagoveštaja da bude i veća“, dodaje Mirsad.

Ove godine, malinari nisu imali problema ni sa beračima. Bilo ih je dovoljno i mogli su dobro da zarade.

„Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade berači su dnevno mogli da zarade, što je jedna dobra direktorska plata“, ističe Obućina.

U pretežno planinskim selima Prijepolja, uzgajaja se malina na organski način, čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima unapred obezbeđen. Malina iz ovog kraja osvojiće inostrano tržište. Njenom cenom zadovoljni su i proizvođači i izvoznici. Za kilogram organske maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod izvoze. Otkup je bio zagarantovan, popularno “crveno zlato” otkupljivano je na parcelama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maline
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ovo je odlicna investicija ako se zaista bude drzala ovih normi za gajenje organske maline,jer je poznato od strucnih lica koliko je malina korisna,prevencija malignih oboljenja,a konvencialna malina je toliko bila hemijski tretirana da su je izbegavali i drzave koje su uvoznici crvenog zlata kao i populacija koja slusa o osetljivosti ovog ploda koji mora da se stiti od stetocina,,a cijim pranjem ne mogu da se otklone pesticidi.