Uspeva svaki put: Mama otkrila trik kako da spasite presoljeno jelo

TikTok zvezda Vanesa otkrila je kako ćete najbolje spasiti presoljeno jelo. Trik za kojim je posegla, mnogim domaćicama je već odavno poznat, ali nije za odmet ponoviti za mlade žene koje se tek uče kulinarskim veštinama.

– Jeste li ikad slučajno dodali previše soli u hranu i niste znali šta da uradite? Oljuštite krompir, dodajte ga u presoljenu supu i pustite da se zajedno kuvaju. Krompir upija višak soli, a na kraju kuvanja ga samo uklonite i poslužite jelo kao da se ništa nije dogodilo – objasnila je ova snalažljiva mama.

Komentara je bilo raznolikih, od domaćica koje za ovo nisu nikad čule i napisale su da će svakako isprobati do iskusnijih žena koje su ovaj trik naučile davno od svojih majki ili baka.

Neki su komentirali da ova metoda pomaže samo kod tečnih jela poput čurba, variva, gulaša…, ali kod drugih ne, prenosi The Sun.

Trikovi svetskih kuvara

Donosimo vam još nekoliko zgodnih saveta kojima se služe najpoznatiji svetski kuvari. I njima se puno puta dogodilo da su presolili neko jelo, od supa i mesa do povrća i sosova.

Presoljena supa i druga tečna jela

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuvati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode.

Pomoći će vam i ako stavite kesicu pirinča u supu i prokuvate. Pirinač će upiti višak soli. Tu je još jedna metoda, a to je dodavanje mrvice šećera – pričekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv. I ovo pomože samo kad je malo viška soli u pitanju.

Takođe, namirnice kao što su krompir, njoke, ili testo pomažu da se apsorbuje višak soli. Šefovi u tom slučaju u čorbe, umak ili neko drugo tečno jelo ubace oguljeni krompir, i kuvaju ga 10 do 15 minuta pa ga izvade. Krompir upija višak soli, a da ne pokvari ukus jelu. Njoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu ili čorbu.

Presoljeno meso

Kisela pavlaka može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi. Ukoliko ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili narendajte sirovi krompir u smesu. So će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće

Umak od povrća spasićete paradajzom. Sitno ga iseckajte u jelo i prokuvajte. Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako da ga prelijete neslanom vrućom vodom i kuvate nekoliko minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jelokuvanjesavetso
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Combo

    Da vam deda nešto kaže,ako si ga presolio,presolio si ga….