Zaboravite odokativne metode prilikom kuvanja: Saznajte koliko jedna šolja ima grama

Danas više ne koristimo kuvare, sve je na internetu, a u tim receptima samo ponekad postoje šolje, kao mere, a i tada se pitamo kolike su to šolje.

I dok su naše bake i mame kuvale „na šolju“, nama danas takav način kuvanja uglavnom unosi zabunu, pa smo rešili da je rešimo.

Dakle, pitanje koliko jedna šolja ima grama, ima odgovor, pravi koji nema nastavak „ma da ti testo bude kao za palačinke“.

Uporedo sa standardnim mernim jedinicama kao gram, kilogram, litar i dr. u receptima se spominju i kašika, prstohvat, različite čaše i šolje …, piše bonapeti.rs.

I dok iskusni kuvari i u snu mogu da odgovore tačno na pitanje koliko grama je jedna šolja brašna, početnici imaju utisak da ih ovim pitanjem terate da vrše složene matematičke operacije sa kvadratnim jednačinama.

Standardna šolja sa zapreminom od 200 ml može da primi tačno 140 g pšeničnog brašna. Ako je reč o kukuruznom brašnu, u jednu šolju staje 130 g.

Dobro, to smo rešili, ali sada na red dolazi kašičica.

Koliko je grama jedna kašičica

Koliko bi bilo lepše da svi recepti u debelim kulinarskim knjigama ili na internetu koriste iste merne jedinice, kako bi čak i početnici u kuhinji lako mogli da se snađu sa merama i proporcijama.

U suštini, poštovanje tačnih količina namirnica u receptima je ponekada nemoguća misija, pogotovu kada je deo namirnica izražen u gramima, deo u mililitrima, a drugi deo i čašama, šoljama, kašikama, prstohvatima i komadima, piše bonapeti.rs.

Kako ne bi lutali kroz predele kulinarske džungle, mi smo se potrudili i pretvorili smo kašičice u grame, bar osnovnih namirnica za kuvanje. I tako, koliko grama je jedna kašičica?

Težina u gramima i zapremina u mililitrima standardne kašičice je različita u zavisnosti od toga šta merite njima

  • 1 kašičica vode je 5 grama,
  • 1 kašičica soli je 8 grama,
  • 1 kašičica šećera je 10 grama,
  • 1 kašičica šećera u prahu je 5 grama.

U 1 kašičicu takođe staje 3 g brašna, 6 g prezli, 5 g sirćeta, 6 g svežeg mleka, 8 g kiselog mleka, 7 g maslaca, 20 g masti, 10 g pirinča i 10 g skroba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gramažakulinarski savetimere na kašiku
Komentari (0)
Dodaj komentar