FIFA uvodi velike promene: Roboti menjaju sudije

Svake nedelje se u evropskom fudbalu povedu rasprave o VAR-u, a posebno je to učestalo Premijer ligi. Tehnologija je u engleskom prvenstvu uvedena tek ove sezone i nakon svaka od tri odigrana kola bila je ozbiljno razmatrana.

Oni koji gledaju kod kuće veruju da previše remeti utakmicu, dok navijači na stadionu nisu svesni onoga o čemu zvaničnici zapravo razgovaraju. Područje u kojem se tehnologija pokazala najkontroverznijom je ono oko pravila za ofsajd.

Tako je i nakon prvog VAR korišćenja u Premjer ligi poništen pogodak Rahima Sterlinga jer mu je rame bilo u ofsajdu. Međutim, prema pravilima, on i jeste bio u ofsajdu.

Jedno od najstarijih fudbalskih pravila moglo bi se u narednim godinama još više modernizovati. Budući da se VAR pokazao kao uspešnim, FIFA traži način da linijske i pomoćne sudije zameni robotima.

„FIFA već ima odeljenje koje je istraživalo ovo područje. Hoće li pomoćne sudije zameniti u potpunosti kamerama i kompjuterima koji bi procenjivali ofsajde i ubacivanja iz auta? To se može desiti jednog dana“, potvrdili su za Miror izvori iz FIFA-e, a prenosi Klix.

Možemo samo da zamislimo lica protivnika VAR-a kada zastavica robota signalizuje ofsajd i poništi eventualni pobednički pogodak.

Srećom, ovaj nivo tehnologije neće se razmatrati neko vreme, a FIFA u međuvremenu nastavlja da prati uspeh VAR-a na fudbalskim stadionima širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fifasudijeVAR
Komentari (0)
Dodaj komentar