Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju Srbije

Koalicija nevladinih organizacija „Gradjanska Vojvodina“ je danas najoštrije osudila odluku državnih vlasti Srbije da zabrane odigravanje rukometne utakmice juniorki Srbije i Kosova, ocenivši da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u novu samoizolaciju.

„Uvereni smo, medjutim, da ovakva, ‘spontana’ reakcija državnih organa itekako ima veze i s činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom“, ocenila je „Gradjanska Vojvodina“ u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je izrazila bojazan da je ta odluka državnih organa „samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka“, koja je od Srbije bila napravila „neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma“.

„Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica. Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada, i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat s celim svetom, pre tačno 18 godina“, navodi se u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o zabrani odigravanja utakmice i podršku odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvala „nerazumnim i duboko štetnim činom“.

„Država je još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje“, piše u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je ocenila da država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje medjunarodnih utakmica, „po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature“.

„U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takodje u mladosti bio huligan“, navodi se u saopštenju.

„Gradjansku Vojvodinu“ čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica, Gradjanska akcija Pančevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rukomet
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Pospani alias Heidfeld fan

    Samo nek’ tretiraju Kosovo kao i Kataloniju. Evropski.. UVEK!

  • KNEZ

    Dobro je,kad se oglase ovakvi izdajnici iz „građanskih inicijativa“-jasno je da je patriotizam na pravom putu !!

  • Anonimni

    Sva je sreca sto tih u „Gradjanskoj Vojvodini“ nema vise od dvadeset. Dobro ajde trideset. Za ove druge ne znam ali ako ostali imalo lice na one likove iz Nezavisnog drustva novinara Vojvodine onda je dobro. Tesko je da iko moze da podje za takvim…..ajde da upotrebimo eufemizam, pokvarenim tipovima