Ko bi pobedio u trci na 100 metara između Đokovića, Mbapea i Vestbruka?

U modernom sportu tehničke sposobnosti takmičara sve više napreduju, a još je veći naglasak na fizičkoj spremnosti sportista. Napretkom tehnologije, medicine i metodologije treninga vidi se da je svaka iduća generacija sportista, skoro bez obzira na disciplinu u kojoj se takmiče, brža i jača.

Naročito je važna brzina, koja se odavno posmatra kao bitna karakteristika i u sportovima koji se ne odvijaju na atletskim stazama.

Titulu najbržeg čoveka i dalje nosi legendarni Jamajčanin Jusein Bolt koji je 2009. na Svetskom prvenstvu u Berlinu 100 metara istrčao za 9.58 sekundi i tako postavio svetski rekord koji je neoboren do danas. Novinar španskog lista Marka Alvaro Roka pokušao je da izračuna koliko bi za Boltom u njegovoj disciplini zaostajali najbrži pojedinci iz ostalih sportova.

Mbape najbliži Boltu

Roka je uzeo najvišu brzinu sprinta raznih sportista i prema njoj izračunao koliko bi im trebalo da prevale 100 metara uz nešto sporiju brzinu na startu trke. Nije preveliko iznenađenje što bi najbliži Boltu bio Kilijan Mbape, munjevito brz i ubojit napadač PSG-a i Francuske.

On se u jednoj utakmici Lige 1 protiv Monaka na vrhuncu sprinta kretao brzinom od 38 kilometara na sat (Boltova najviša brzina je 44.72 km/h) i, prema proračunima, na atletskoj stazi 100 metara kompletirao bi za tačno 11 sekundi, što znači da je Mbape 0.95 sekundi sporiji od olimpijske norme za muške sprintere.

Sekundu ispod nje i samo pet stotinki ispod Mbapea je osvajač 21 Gren Slem titula, teniski as Novak Đoković. Noletu je na terenu izmerena brzina 36.02 km/h, što je značajno brže od jedinog čoveka koji ima više Gren Slem titula od njega, Rafe Nadala (26.84 km/h).

Vestbruk najbrži košarkaš, ali sporiji od Mbapea i Đokovića

Najjača košarkaška liga sveta, NBA, praktino je sinonim za visoku atletsku spremnost, ali njen najbrži član Rasel Vestrbruk sporiji je od Mbapea i Đokovića. Plejmejker LA Lejkersa poznat po munjevitim probojima prema obruču sprintao je brzinom 34.76 km/h, što ga u konkurenciji Bolta, PSG-ove zvezde i srpskog tenisera stavlja na četvrto mesto.

Mbape je najbliži Boltu od svih sportista uzetih u obzir u istraživanju, ali veoma blizu mu je i zvezda američkog fudbala Tajrik Hil. Radi se o igraču Miami Dolphinsa koji igra na poziciji wide receivera za koju je brzina izuzetno važna. Njegova brzina je 37 km/h, što bi značilo da bi na 100 metara bio tik ispred Vestbruka i Đokovića, ali iza Mbapea.

Vreme na 100 metara:

1. Jusein Bolt – atletičar; vreme na 100 metara: 9.58 sekundi
2. Kilijan Mbape – fudbaler; vreme na 100 metara: 11 sekundi
3. Džona Lomu – ragbista; vreme na 100 metara: 11.1 sekunda
4. Tajrik Hil – američki fudbaler; vreme na 100 metara: 11.2 sekunde
5. Novak Đoković – teniser; vreme na 100 metara: 11.5 sekundi
6. Erling Holand – fudbaler; vreme na 100 metara: 11.6 sekundi
7. Rasel Vestrbruk- košarkaš; vreme na 100 metara: 12.01 sekunda

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najbrzinovak djokovicsportisti
Komentari (0)
Dodaj komentar