Najveća senzacija Igara: Policajac rođen u Teksasu koji ne zna engleski

Italijan Lamont Marsel Džejkobs (26) senzacionalni je pobednik trke na 100 metara na OI-ju u Tokiju.

Džejkobs je u nedelju, u finalnoj trci kroz cilj prošao za 9.80 sekundi, čime je postavio novi evropski rekord, četiri stotinke bolje vreme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu, a što je takođe bio evropski rekord. Takođe, Italijan je tako vratio Evropljanima titulu u ovoj disciplini nakon 29 godina i trijumfa Linforda Kristija na Igrama u Barseloni.

„Ne znam, sve mi ovo deluje kao san. Osećam se fantastično. Mislim da ću tek sutra shvatiti šta sam uradio. Sad mi sve ovo deluje neverovatno“, rekao je nakon senzacionalnog slavlja Lamont.

Imao samo tri posto šanse za pobedu

Džejkobs u Tokio nije došao s velikim očekivanjima, ali je iskoristio činjenicu da u finalu nije bilo izrazitog favorita. Kladionice su mu dale 3 posto šanse za pobedu, ali mimo svih prognoza, ostvario je uspeh karijere.

Džejkobs je rođen u SAD-u, u El Pasu, otac mu je Amerikanac, a majka Italijanka, ali većinu svog života je proveo upravo u Italiji. Ranije ove godine postao je evropski dvoranski prvak na 60 metara, a pre dve godine je na Svetskom prvenstvu u Dohi ispao u polufinalu.

Najveća senzacija Igara rođena je u Teksasu. Roditelji su mu se upoznali u Vićenci, budući da mu je otac kao marinac tamo služio u vojnom kompleksu Caserma Ederle, nakon čega su preselili u Teksas.

Odrastao bez oca

Nakon što je njegov otac poslat na misiju u Južnu Koreju, Džejkobs se vratio s majkom u Italiju. Odrastao je bez oca, s kojim od tog trenutka nije imao kontakt i koji je ostao da živi u Dalasu, a svu brigu o sinu preuzela je majka.

Ipak, roditelji su ponovo stupili u kontakt, a sam sprinter je rekao da je to imao pozitivan uticaj na njegov život.

Marsel se još kao dečak počeo da se bavi košarkom sledeći očeve stope, kao i fudbalom, da bi se kao 10-godišnjak odlučio za atletiku.

Bio je više nego solidan skakač u dalj (8.07 mu je lični rekord), ali se nakon problema s kolenom 2018. godine, definitivno posvetio sprinterskim disciplinama i stalno je napredovao. Ove godine je u Savoni trčao 9.95, i tako postao tek drugi Italijan koji je 100 metara istrčao ispod 10 sekundi.

Džejkobs se rano oženio i sa suprugom Nikol ima dvoje dece i još jedno dete iz prethodne veze. Osim atletike, dve velike strasti su mu tetovaže i patike. Uzor mu je legendarni italijanski sprinter Pjetro Menea.

Iako je rođen u Teksasu, sebe smatra pravim Italijanom, a vrlo malo Amerikancem. Zapravo, priznaje da ne govori baš najbolje engleski.

Junak Italije je policajac

Novi olimpijski prvak u elitnoj disciplini, koji je do sada živeo u anonimnosti, osim bavljenja atletikom član je Fiamme Orra, odnosno sportskog odela italijanske policije.

Viviana Masini, majka Marsela Džejkobsa, u suzama i glasom skoro slomljenim od emocija, nakon što je s prijateljima i porodicom pratila trku svog sina, najavila je da se on tu neće zaustaviti.

„Kao detetu rekla sam mu da će se pridružiti Juseinu Boltu na vrhu i to je i uradio. Sledeći cilj je svetski rekord. I uspeće, ako ne ove godine, onda sledeće“, rekla je samouverena majka čoveka koji je (do sada) postao najveća senzacija Igara u Tokiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

olimpijske igresenzacijatokio2020
Komentari (0)
Dodaj komentar