Novakov protivnik u finalu je unuk Olimpijskog šampiona (foto)

Grčki teniser Stefanos Cicipas je već nekoliko godina priznato tenisko ime i poslednja prepreka na putu Novaka Đokovića ka tronu na ovogodišnjem Rolan Garosu, a familija ovog 22-godišnjaka s majčine strane je sportska, ali oni nisu Grci, već Rusi.

Stefanosova majka Julija Sergejevna Apostoli (devojački Saljnjikova) bila je Fed kup reprezentativka SSSR-a. Neverovatno je da je poslednje finale u karijeri koje je odigrala, bilo protiv Irine Zvereve, majke Miše i Aleksandera Zvereva, koga je pak Stefanos savladao u polufinalu RG. Najbolji plasman u životu joj je 194. mesto na WTA listi u singlu i 130. u dublu..

Ipak, Julijin otac, a Stefanosov deda je zaosta bio vrhunski sportista. Sergej Saljnjikov je sa fudbalskog reprezentacijom Sovjetskog Saveza osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1956. u Melburnu (u borbi za titulu pobeđena Jugoslavija sa 1:0), a bio je i četiri puta šampion države uz pet osvojenih nacionalnih kupova. Veći deo igračke i trenerske karijere je proveo u Spartaku iz Moskve.

Igrao je u četvrtfinalu Mundijala 1958. godine, a da je legenda u Rusiji, a ne samo u njegovom Spartaku je činjenica da je izdata i poštanska marka sa njegovim likom.

Sergej nikada nije imao priliku da vidi svog unuka budući da je preminuo 1984. kada je imao 58 godina, a Stefanos se rodio 1998. godine.

Možda su Igre u Tokiju prilika da Cicipas osvojio medalju i tako se na izvestan način „približi“ svom velikom dedi, a moguće je da time zasluži da u nekom trenutku i on dobije poštansku markicu sa svojim likom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dedaporodicaStefanos Cicipas
Komentari (0)
Dodaj komentar