Pau Gasol razmišlja da propusti OI zbog virusa zika

Španski košarkaški reprezentativac Pau Gasol rekao je danas da razmišlja da propusti Olimpijske igre u Rio de Žaneiru ovog leta zbog virusa zika.

Gasol je rekao da je previše neizvesnosti oko situacije u Brazilu i da bi svaki sportista koji ide u Rio de Žaneiro trebalo da razmisli da li je to vredno rizika.

Košarkaš Čikago Bulsa dodao je da su i drugi španski sportisti izrazili zabrinutost zbog virusa zika i da razmišljaju da propuste Olimpijske igre. On nije rekao o kojim sportistima se radi.

Gasol je rekao da olimpijski komiteti i zdravstvene organizacije moraju da saopšte više informacija oko rizika sa kojim bi se sportisti susreli ako odluče da se takmiče u Rio de Žaneiru.

Grupa od 150 stručnjaka uputila je krajem prošle nedelje otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premeste „u interesu javnog zdravlja“.

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i redak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize. Autori pisma takodje ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika – virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Epidemija je počela pre godinu dana u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Medjunarodni olimpijski komitet saopštio je da nema razloga da se odlože Olimpijske igre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar