U trendu

Pau Gasol razmiĆĄlja da propusti OI zbog virusa zika

Ć panski koĆĄarkaĆĄki reprezentativac Pau Gasol rekao je danas da razmiĆĄlja da propusti Olimpijske igre u Rio de Ćœaneiru ovog leta zbog virusa zika.

Gasol je rekao da je previĆĄe neizvesnosti oko situacije u Brazilu i da bi svaki sportista koji ide u Rio de Ćœaneiro trebalo da razmisli da li je to vredno rizika.

Koơarkaơ Čikago Bulsa dodao je da su i drugi ơpanski sportisti izrazili zabrinutost zbog virusa zika i da razmiơljaju da propuste Olimpijske igre. On nije rekao o kojim sportistima se radi.

Gasol je rekao da olimpijski komiteti i zdravstvene organizacije moraju da saopĆĄte viĆĄe informacija oko rizika sa kojim bi se sportisti susreli ako odluče da se takmiče u Rio de Ćœaneiru.

Grupa od 150 stručnjaka uputila je krajem proĆĄle nedelje otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odloĆŸe ili premeste „u interesu javnog zdravlja“.

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teĆĄka oĆĄtećenja embriona, a kod odraslih neuroloĆĄke probleme, uključujući i redak sindrom koji moĆŸe biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize. Autori pisma takodje ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika – virus koji ĆĄire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Epidemija je počela pre godinu dana u Brazilu, a sada se virus proơirio na viơe od 60 zemalja.

Medjunarodni olimpijski komitet saopĆĄtio je da nema razloga da se odloĆŸe Olimpijske igre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.