Trener priznao: „Imao sam intimni i nedolični odnos sa njima“ (foto, video)

Francusko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv bivšeg trenera umetničkog klizanja Žila Bejera (62) zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloletnice, a sada je predsednik francuskog saveza zimskih sportova Didije Gelage (66) podneo ostavku, kako je rekao ‘podignute glave’.

Gelage je rekao da odlazi bez gorčine uprkos ‘nepravedno’ nametnutoj ostavci na koju ga je prisilila ministarka sporta Roksana Maračineanu, prenosi BBC.

Nekoliko je bivših šampionki u umetničkom klizanju istupilo u javnost s izjavama da su ih tri trenera silovala dok su bile tinejdžerke. Iako, sada već bivši, predsednik saveza nije i sam umešan u navodna silovanja, odlučio je da je pametnije da napusti svoju funkciju.

– Doneo sam mudru odluku napuštanja pozicije. I to sam učinio dostojanstveno – rekao je nakon sastanka članova Saveza Gelage. Inače, predsednik je bio skoro bez prekida od 1998. godine. Jedina pauza bila mu je od 2004.-2007. kada je bio suspendovan zbog sudijskog skandala na OI u Solt Lejk Sitiju 2002. godine.

Optuženi Žil Bajer priznao je da je bio u ‘intimnim i neprimerenim’ odnosima s prvakinjom i da ‘iskreno žali zbog toga’. Bivša klizačica je odbila njegovo izvinjenje i rekla da želi da svi umešani u ovo preuzmu odgovornost.

Inače, Bejer je nakon treniranja Sare Abibol početkom 2000-ih u dva navrata bio pod istragom zbog nedoličnog ponašanja prema mladim klizačicama, iako je i dalje upravljao francuskim nacionalnim klizačkim ekipama.

Još tri klizačice optužile su Bajera i još dva trenera da su ih silovali dok su bile maloletne. Žan-Roland Rakle je negirao optužbe, a Mišel Loc se još nije oglasio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

francuskaostavkatrenerumetničko klizanje
Komentari (0)
Dodaj komentar