Američka železnica uvela taksu za prtljag

Američka železnička kompanija Amtrak je uvela taksu za prtljag i lične predmete putnika, po uzoru na avio-prevoznike koji su na taj način zaradili milijarde dolara.

Amtrak od 1. oktobra naplaćuje 20 dolara putnicima s prtljagom i ličnim predmetima težim od dozvoljenog.

Portparol Amtraka, Mark Maljari rekao je da će taksa podstaći sprovođenje već ustanovljenih pravila kompanije, doprineti da bude više prostora u vagonima redovno punim putnika i smanjiti probleme s preteškim prtljagom pri ulasku i izlasku putnika.

Putnici mogu da besplatno u voz unesu po dva komada prtljaga težine do 11 kilograma i po dva lična predmeta pojedinačne težine do 23 kilograma. Lični predmeti su ranac, laptop, tašna ili manje torbe. Taksa se odnosi na prekoračenje navedenih ograničenja.

Američke avio-kompanije počele su da uvode naknadu za prtljag 2008. godine i sada naplaćuju standardnu taksu u iznosu od 25 dolara za prvi čekirani kofer. Na taj način prikupljeno je 1,6 milijarde dolara samo tokom prvog kvartala ove godine.

Maljari je rekao da Amtrak ne želi da time zaradi, već da taksom dovede u red mali procenat od svoji 31 milion putnika godišnje koji preteruju s veličinom prtljaga koji unose u voz.

Takse su, bez obzira na težinu prtljaga, oslobođeni putnici koji kabast prtljag pred putovanje predaju u za to namenjeni, teretni odeljak putničkog voza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar