Blago nama: još dva nameta na gorivo – za državnu kasu

Iako naša zemlja ima najviše takse na derivate u regionu, Nacrt zakona o naknadama predviđa da se iz cene goriva pokrivaju naknade za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru, što će puniti državnu kasu sa dodatnih četiri miliona evra.

Usvajanjem novog zakona o naknadama, vozači u Srbiji će kroz cenu goriva, umesto dosadašnjih pet, plaćati sedam nameta. Predlog je da se uvede naknada za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru benzina i dizela, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa. Vozači poslednjih godina plaćaju i posebne takse za markiranje i monitoring goriva, obavezne rezerve, akcize i PDV, što umnogome opterećuje cenu goriva u Srbiji.

Država će, po osnovu ovih novih 25 para, za tri milijarde litara prodatog goriva u budžet upumpati još oko četiri miliona evra. Udruženje naftnih kompanija Srbije zato apeluje na vladu da, umesto da Zakonom o naknadama uvodi nove naknade, nađe način da cenu goriva rastereti, jer promet derivata neće očekivano rasti, što će doneti manji priliv para u budžet.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gorivotakse na gorivo
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Hoce li se naknadno setiti da se oporezuju dodatno lignj kao i tetkine uplate da bise nadknadio nedostatak za necije vetroparkove. Daneko mrzi svoj narod kao nikoga dosada to je nevidjeno ovo se nije desilo od II svetskog rata -to se ne kaze kad se cerupa narod. Ali zelleli ste sad pevajte:beeeeee,muuuuu.

  • Običan Srbin

    AV je vrhunski manipulator. Šta to radiš ovom narodu srpskom, kukala ti majka,…

  • Anonimni

    Bas tako

  • Mile

    Nezajažljivi Vučić koji otima pare od naroda! Sve takse na gorivo ukinuti! Ostaviti samo porez i gotovo! Gubitaši lopovi neka sami snose posledice svog ne rada i lopovluka!

  • ZEC

    Već dve godine točim benzin u Bugarskoj, i nastaviću dokle god je AV na vlasti pa makar bila ista cena jer je velika ušteda na svemu ostalom, hrani, obući odeći, bebi opremi, piću, alatu . . . ama baš na svemu, a kvalitet isti ili bolji nego u Srbiji ! Pogledajte npr. kaufland vidin ili lidl vidin ili praktis vidin, i imate cene za narednu nedelju ili mesec u levima a jedan lev je 61 dinar, i biće vam sve jasno ! Nema laži nema prevare kao kod Vučića !

  • bambi

    Dobro, povecava se cena goriva, ali morate prizati da nam je gorivo ipak boli glava. Imamo najkvalitetnije gorivo na svetu. Ne moze i jare i pare.

    • ZEC

      Ne lupaj bre, i u Albaniji je mnogo bolji benzin nego kod u Srbiji !

    • pravda

      bambi sa koje si ti planete?

  • SENOVIĆ

    Vozači glasači : muuuuuuuuu, beeeeeeeeeeeeeeeeee.