U trendu

Blago nama: još dva nameta na gorivo – za državnu kasu

Iako naša zemlja ima najviše takse na derivate u regionu, Nacrt zakona o naknadama predviđa da se iz cene goriva pokrivaju naknade za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru, što će puniti državnu kasu sa dodatnih četiri miliona evra.

Usvajanjem novog zakona o naknadama, vozači u Srbiji će kroz cenu goriva, umesto dosadašnjih pet, plaćati sedam nameta. Predlog je da se uvede naknada za biogorivo i energetsku efikasnost od ukupno 25 para po litru benzina i dizela, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa. Vozači poslednjih godina plaćaju i posebne takse za markiranje i monitoring goriva, obavezne rezerve, akcize i PDV, što umnogome opterećuje cenu goriva u Srbiji.

Država će, po osnovu ovih novih 25 para, za tri milijarde litara prodatog goriva u budžet upumpati još oko četiri miliona evra. Udruženje naftnih kompanija Srbije zato apeluje na vladu da, umesto da Zakonom o naknadama uvodi nove naknade, nađe način da cenu goriva rastereti, jer promet derivata neće očekivano rasti, što će doneti manji priliv para u budžet.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

9 komentara
 1. Anonimni

  Hoce li se naknadno setiti da se oporezuju dodatno lignj kao i tetkine uplate da bise nadknadio nedostatak za necije vetroparkove. Daneko mrzi svoj narod kao nikoga dosada to je nevidjeno ovo se nije desilo od II svetskog rata -to se ne kaze kad se cerupa narod. Ali zelleli ste sad pevajte:beeeeee,muuuuu.

 2. Običan Srbin

  AV je vrhunski manipulator. Šta to radiš ovom narodu srpskom, kukala ti majka,…

 3. Anonimni

  Bas tako

 4. Mile

  Nezajažljivi Vučić koji otima pare od naroda! Sve takse na gorivo ukinuti! Ostaviti samo porez i gotovo! Gubitaši lopovi neka sami snose posledice svog ne rada i lopovluka!

 5. ZEC

  Već dve godine točim benzin u Bugarskoj, i nastaviću dokle god je AV na vlasti pa makar bila ista cena jer je velika ušteda na svemu ostalom, hrani, obući odeći, bebi opremi, piću, alatu . . . ama baš na svemu, a kvalitet isti ili bolji nego u Srbiji ! Pogledajte npr. kaufland vidin ili lidl vidin ili praktis vidin, i imate cene za narednu nedelju ili mesec u levima a jedan lev je 61 dinar, i biće vam sve jasno ! Nema laži nema prevare kao kod Vučića !

 6. bambi

  Dobro, povecava se cena goriva, ali morate prizati da nam je gorivo ipak boli glava. Imamo najkvalitetnije gorivo na svetu. Ne moze i jare i pare.

  1. ZEC

   Ne lupaj bre, i u Albaniji je mnogo bolji benzin nego kod u Srbiji !

  2. pravda

   bambi sa koje si ti planete?

 7. SENOVIĆ

  Vozači glasači : muuuuuuuuu, beeeeeeeeeeeeeeeeee.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike