Bombardije otpušta 5.000 zaposlenih

MONTREAL – Kanadski proizvođač aviona i vozova Bombardije (Bombardier) objavio je da će prodati svoje dve filijale za oko 900 miliona dolara i ukinuti 5.000 radnih mesta.

Više od polovine otpuštanja, koja će se realizovati u narednih 12 do 18 meseci, pogodiće zaposlene u Kanadi, prenosi BBC.

Odluka o ukidanju radnih mesta doneta je kako bi se poslovanje učinilo efikasnijim i u sklopu šireg plana o restrukturiranju poslovanja kompanije.

Bombardije zapošljava 70.000 ljudi širom sveta, a ima proizvodnju i inženjerske centre u 28 zemalja.

Iz kompanije procenjuju da će otpuštanje oko sedam odsto globalne radne snage Bombardijea doneti uštedu od 250 miliona dolara.

Otpuštanja će najviše pogoditi zaposlene u vazduhoplovnom sektoru, ali i one u železničkom poslovanju.

Najnovije saopštenje je usledilo nakon što je Bombardije predstavio poslovne rezultate za treći kvartal, koji su pokazali da se profit pre oporezivanja udvostručio na 267 miliona dolara u tri meseca zaključno sa septembrom u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja kompanije je pala za pet odsto na 3,6 milijardi dolara, ali je, uprkos tome, izneta procena da će prihodi u narednoj godini skočiti za deset odsto, na najmanje 18 milijardi dolara.

“Nastavljamo da ostvarujemo solidan napredak sprovodeći naš program reforme poslovanja”, navodi se u saopštenju direktora kompanije Alena Belmera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar