DiB:Izgledi za rast srpske privrede veći od planiranih

Bonitetna kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) danas je saopštila da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja, ali da su izgledi za rast srpske privrede veći od planiranih.

U decembarskom izveštaju DiB je za 2016. i 2017. godinu povećao izglede rasta BDP-a Srbije na 1,5 odsto i 2,2 odsto, na bazi procena za treći kvartal ove godine koje ukazuju da srpska privreda raste brže nego što se očekivalo.

„Glavni pokretač rasta biće investicije, koje su podržane kako rastom unutrašnjih ulaganja tako i poboljšanjem domaćih kreditnih uslova. Kamatne stope su na istorijski niskom nivou (4,5 odsto u novembru) i banke su popustile u svojim kriterijumima kreditiranja jer postoje izgledi za poboljšanje realne ekonomije“, navodi se u izveštaju te najveće bonitetske kuće u svetu.

Dodaje se da je neto izvoz drugi pokretač rasta BDP-a, zahvaljujući padu vrednosti dinara koji utiče na jačanje medjunarodne konkurentnosti Srbije, ekspanziji izvozno orijentisanog proizvodnog sektora i smanjenju troškova uvoza energenata.

Kako je istaknuto, devizne rezerve Narodne banke Srbije i dalje rastu, uglavnom kao posledica politike kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke.

„Ovo je značajno zbog toga što NBS nastoji da održi stabilnost deviznog kursa (po stopi od oko 120 dinara za evro) kao sredstva kontrole inflacije, tako da se svaki pad vrednosti evra višestruko replicira u vrednost dinara“, navela je DB.

U decembru je DiB povećao rejting Senegalu, a smanjio Egiptu i Novom Zelandu.

Ocena rejtinga ukazuje na rizik poslovanja u nekoj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar