Dunav radionica: Osigurano 12 odsto površina u poljoprivredi

KRAGUJEVAC – U Srbiji je registrovano više od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava, a osigurava se oko 12 odsto korišćene poljoprivredne površine, rečeno je danas na radionici kompanije „Dunav osiguranje“ o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Radionica je održana na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, gde je kompanija predstavila i svoje usluge osiguranja.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu Miloš Milosavljević na radionici je kazao da su razlozi nedovoljnog nivoa osiguranja poljoprivredne proizvodnje mala informisanost, nemogućnost poljoprivrednika da procene prednost osiguranja useva i plodova, kao i cena.

„Zbog toga je Dunav u saradnji sa Udruženjem novinara „Agropreš“ pre osam godina krenula u realizaciju edukativnih radionica o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“, rekao je Milosavljević.

Ističe i da značaj tog projekta ne bi bio vidljiv da Ministarstvo poljoprivrede nije podiglo učešće u premiji osiguranja sa 40 odsto na 70 odsto za registrovana domaćinstva Šumadijskog okruga.

„Svi napori koje činimo da povećamo osigurane površine pod poljoprivrednim kulturama i stokom daju efekte. Kompanija „Dunav“ u 2018. godini u segmentu osiguranja useva beleži tržišno učešće od 37 odsto, dok je učešće na tržištu osiguranja životinja 27 odsto“, rekao je Milosavljević.

Dodao je da je visina premije na nivou kompanije u prvih šest meseci ove godine dostigla iznos viši od 1,1 milijarde dinara.

„Samo Glavna filijala „Dunava“ u Kragujevcu u ovoj godini beleži trend rasta premije osiguranja više od 60 odsto u poređenju sa 2018. godinom“, istakao je Milosavljević.

Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović kaže da ta opština i kompanija „Dunav“ sarađuju na polju osiguranja zaposlenih, dece u školama, ali da je cilj da u narednom periodu poboljšaju program osiguranja u poljoprivredi.

Navodi da je Knić poljoprivredna opština gde se većinsko stanovništvo bavi poljoprivredom, ali i opština koja je na meti elementarnih nepogoda, navodeći da je u junu 1.200 hektara plodne zemlje bilo pod vodom.

„Bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda sprovedemo kod nas“, rekla je Obradović i dodala da i opština ulaže u prevenciju šteta, kao i da je četvrtina opštinskog budžeta namenjena poljoprivredi.

Zamenik predsednika opštine Rača Miladin Milić kaže da je ta opština u prethodne dve godine prepoznala mogućnost opstanka mladih na selu kroz mere subvencionisanja poljoprivrede.

Ističe da je opština uz pomoć nadleznog Ministarstva uložila 45 miliona dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uslov poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi podstakli ozbiljnu proizvodnju.

„Osiguranje je jedini način da zaštite svoje proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu“ rekao je Milić.

Poljoprivrednik Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole kaže da je ove godine prvi put osigurao svoje imanje kod kompanije „Dunav“ i da mu se to osiguranje isplatilo, s obzirom da je nedavno pretrpeo štetu.

„Kompanija je uradila dobru procenu i blagovremeno isplatila štetu. Preporučio bih svima da koriste usluge osiguranja, jer je to veliko olakšanje kada se desi nesreća“, rekao je Glišić.

Mladi poljoprivrednik iz Knića Marko Brković slušao je predavanje o osiguranju i zainteresovala ga je ponuda kompanije o osiguranju životinja, jer se, kako kaže, njegova porodica bavi proizvodnjom jaja.

„To osiguranje bi mnogo značilo mojoj porodici i osiguralo naš biznis“, rekao je Brković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar