U trendu

Dunav radionica: Osigurano 12 odsto površina u poljoprivredi

KRAGUJEVAC – U Srbiji je registrovano viÅ¡e od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava, a osigurava se oko 12 odsto korišćene poljoprivredne povrÅ¡ine, rečeno je danas na radionici kompanije „Dunav osiguranje“ o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Radionica je odrÅŸana na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, gde je kompanija predstavila i svoje usluge osiguranja.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu MiloÅ¡ Milosavljević na radionici je kazao da su razlozi nedovoljnog nivoa osiguranja poljoprivredne proizvodnje mala informisanost, nemogućnost poljoprivrednika da procene prednost osiguranja useva i plodova, kao i cena.

„Zbog toga je Dunav u saradnji sa UdruÅŸenjem novinara „AgropreÅ¡“ pre osam godina krenula u realizaciju edukativnih radionica o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“, rekao je Milosavljević.

Ističe i da značaj tog projekta ne bi bio vidljiv da Ministarstvo poljoprivrede nije podiglo učešće u premiji osiguranja sa 40 odsto na 70 odsto za registrovana domaćinstva Šumadijskog okruga.

„Svi napori koje činimo da povećamo osigurane povrÅ¡ine pod poljoprivrednim kulturama i stokom daju efekte. Kompanija „Dunav“ u 2018. godini u segmentu osiguranja useva beleÅŸi trÅŸiÅ¡no učešće od 37 odsto, dok je učešće na trÅŸiÅ¡tu osiguranja ÅŸivotinja 27 odsto“, rekao je Milosavljević.

Dodao je da je visina premije na nivou kompanije u prvih šest meseci ove godine dostigla iznos viši od 1,1 milijarde dinara.

„Samo Glavna filijala „Dunava“ u Kragujevcu u ovoj godini beleÅŸi trend rasta premije osiguranja viÅ¡e od 60 odsto u poređenju sa 2018. godinom“, istakao je Milosavljević.

Zamenica predsednika opÅ¡tine Knić Jelena Obradović kaÅŸe da ta opÅ¡tina i kompanija „Dunav“ sarađuju na polju osiguranja zaposlenih, dece u Å¡kolama, ali da je cilj da u narednom periodu poboljÅ¡aju program osiguranja u poljoprivredi.

Navodi da je Knić poljoprivredna opština gde se većinsko stanovništvo bavi poljoprivredom, ali i opština koja je na meti elementarnih nepogoda, navodeći da je u junu 1.200 hektara plodne zemlje bilo pod vodom.

„Bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda sprovedemo kod nas“, rekla je Obradović i dodala da i opÅ¡tina ulaÅŸe u prevenciju Å¡teta, kao i da je četvrtina opÅ¡tinskog budÅŸeta namenjena poljoprivredi.

Zamenik predsednika opÅ¡tine Rača Miladin Milić kaÅŸe da je ta opÅ¡tina u prethodne dve godine prepoznala mogućnost opstanka mladih na selu kroz mere subvencionisanja poljoprivrede.

Ističe da je opÅ¡tina uz pomoć nadleznog Ministarstva uloÅŸila 45 miliona dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uslov poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi podstakli ozbiljnu proizvodnju.

„Osiguranje je jedini način da zaÅ¡tite svoje proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu“ rekao je Milić.

Poljoprivrednik Aleksandar GliÅ¡ić iz sela Å ume kod Topole kaÅŸe da je ove godine prvi put osigurao svoje imanje kod kompanije „Dunav“ i da mu se to osiguranje isplatilo, s obzirom da je nedavno pretrpeo Å¡tetu.

„Kompanija je uradila dobru procenu i blagovremeno isplatila Å¡tetu. Preporučio bih svima da koriste usluge osiguranja, jer je to veliko olakÅ¡anje kada se desi nesreća“, rekao je GliÅ¡ić.

Mladi poljoprivrednik iz Knića Marko Brković sluÅ¡ao je predavanje o osiguranju i zainteresovala ga je ponuda kompanije o osiguranju ÅŸivotinja, jer se, kako kaÅŸe, njegova porodica bavi proizvodnjom jaja.

„To osiguranje bi mnogo značilo mojoj porodici i osiguralo naÅ¡ biznis“, rekao je Brković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.