Grejanje u Nišu jeftinije od nove sezone

Predstavnici lokalne vlasti u Nišu najavili su da će na početku nove grejne sezone varijabilni deo cene daljinskog grejanja biti niži za 20 odsto, dok će fiksni deo ostati nepromenjen.

Gradski većnik Miloš Banđur izjavio je na sastanku sa članovima Udruženja predsednika skupština stanara da bi zvanična odluka o pojeftinjenju trebalo da bude doneta na sednici Skupštine grada Niša koja će biti održana krajem septembra.

„Varijabilni deo cene grejanja iznosiće 5,53 dinara po kilovatu utrošene toplotne energije, dok će fiksni deo ostati 28,28 dinara, iako je primenom republičke metodologije za obračun cene utvrđeno da taj deo treba da bude viši za četiri dinara“, rekao je Banđur.

Banđur je kazao da će pored niže cene grejanja, grad Niš omogućiti i subvencije za najmanje 5.000 ekonomski ugroženih porodica.

„Iz budužeta grada biće izdvojeno 50 miliona dinara za subvencionisanje računa porodicama koje imaju najniže prihode po članu domaćinstva. Prioritet će imati porodice sa decom i starim ljudima“, rekao je Banđur.

On je istakao da će iz gradske kase biti subvencionisani i računi žitelja onih objekata koji se zbog problema u radu podstanica zagrevaju mnogo više nego što je to stanarima potrebno.

„Takvih objekata u gradu je nešto manje od 2.000 ali je njihova potrošnja toplotne energije znatno veća od gradskog proseka. Oni će sada plaćati najviše 20 odsto više od gradskog proseka, a ostatak računa će grad plaćati“, istakao je Banđur.

Prema njegovim rečima, izmenom gradskih propisa biće omogućena privremena obustava toplotne energije i pojedinačnim stanovima, a ne kao do sada samo kompletnim zgradama.

„Oni koji se privremeno isključe sa toplovoda plaćaće mesečno desetak dinara po kvadratu, odnosno trećinu fiksnog dela cene. Plaćanjem ove naknade obezbeđuje se normalno funkcionisanje čitavog sistema daljinskog grejanja“, objasnio je Banđur.

U Udruženju predsednika skupštine stanara, koje je zbog poskupljenja grejanja ovog leta organizovalo četiri protesta ispred Gradske toplane i Gradske kuće, rekli su da su uslovno prihvatili predlog grada za pojeftinjenje od 20 odsto.

„Podržaćemo ovu cenu ukoliko grad ispuni naših 20 ostalih uslova, a većina se odnosi na transparetnost u donošenju odluka koje se tiču rada Gradske toplane. Jedan od naših osnovnih zahteva je da imamo svog predstavnika u Nadzornom odboru Toplane“, kazao je član Upravnog odbora Udruženju predsednika skupštine stanara Đokica Jovanović.

On je istakao da će predstavnici Udruženja nastaviti da pregovaraju sa gradom o daljem pojeftinjenju grejanja jer postoji mogućnost da Toplana racionalizacijom pojedinih troškova godišnje uštedi najmanje 100 miliona dinara, što bi omogućilo i niži fiksni deo ukupne cene grejanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar