Grubisic: Srbija ima devizne rezerve-ekonomska slika stabilna

BEOGRAD – Srbija se dobro bori protiv ekonomske krize i naša zemlja ima devizne rezerve više od 15 milijardi evra, koje joj garantuju sedam meseci pokrivenosti uvoza i 200 odsto pokrivenosti dinara u opticaju, izjavio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Grubišić je u izjavi za Tanjug rekao da će zbog krize privredni rast u našoj zemlji biti korigovan u odnosu na očekivani za oko jedan odsto i dodao da je BDP od oko tri odsto koji Srbija može da dostigne relativno visok, u odnosu na druge zemlje koje su pogođene krizom.

Ocenio je da naša zemlja ima „dovoljno dobre amortizere“ i da je situacija trenutno stabilna i održiva, ali upozorio da to ne može opostati na dugoročnom planu.

Precizirao je da Srbija ima prostora da i dalje podiže kamatnu stopu i da time „na neki način gasi požar“, zahvaljujući velikim deviznim rezervama.

„Devizne rezerve su na rekordnom nivou – više od 15 milijardi evra, a mi smo tek u martu i aprilu bili u poziciji neto odliva. Dakle, nešto smo više prodali deviznih rezervi nego što smo kupili. Imali smo neto prodaju, ali tako visoke devizne rezerve garantuju sedam meseci pokrivenosti uvoza, 200 odsto pokrivenosti ukupne količine dinara u opticaju, a imamo i startno jako nisku inflaciju za sada, koja opet uzima nekog maha, ali je kamatna stopa tek sada podignuta za 0,5 odsto“, naveo je Grubišić.

On je ocenio da se može očekivati da se devizni prilivi i prihodi Rusije smanje i da je tehnički bankrot te zemlje moguć, kao i da će se smanjen devizni prilivi odraziti na rusku ekonomiju u smislu sposobnosti da se zaduži i finansira svoje deficite.

Grubišić je dodao da ključnu ulogu u ovoj situaciji kao zajmodavac igra Kina, koja je, sa rezervama od preko 5.000 milijardi dolara, u poziciji da istovremeno finansira potrebe Evrope, Rusije i Amerike.

Komentarišući novi paket sankcija EU Rusiji on je rekao da će Rusija, nezavisno od SWIFT sistema, moći da posluje sa zemljama Istoka, te će tako nadomestiti smanjenu saradnju i protok novca preko SWIFT-a.

Kada je u pitanju inflacija u Evropi, Grubišić je ocenio da neće doći do hiperinflacije, već će se zadržati hronična inflacija koja za sada ne prelazi 10 odsto, sa čime „može da se živi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar