Jeremic: Istocna Srbija dragulj zemlje podoban za investicije

BEOGRAD – Istočnu Srbiju godišnje poseti više od milion turista, a oko 170.000 njih se odluči da poseti muzeje i kulturno nasleđe ovog kraja, kazao je danas direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (PARIS) Vladan Jeremić i dodao da je veliko interesovanje ljudi dobar preduslov za nove investicije u taj deo zemlje.

Jeremić je naveo da u ovoj regiji postoje dva nacionalna parka i nekoliko svetski relvantnih kulturno-istorijskih mesta, kao što su Lepenski vir i Felix Romulijana, dok se sređuju i Rajačke pivnice, kao i tvrđava Fetislam.

„U istočnoj Srbiji postoji preduslovi za investicije i mi sada imamo više od 2.900 objekata sa više od 9.000 kreveta, istočnu Srbiju poseti preko milion turista koji naprave, više od 300.000 noćenja svake godine“, kazao je Jeremić.

On je ove rezultate predstavio danas na Investicionoj prezentaciji turističkih lokacija i projekata istočne Srbije, koju su organizovali RARIS i Privredna komora Srbije (PKS).

Na prezentaciji u PKS danas su se okupili vodeći privrednici, konsultanti, predstavnici agencija za nekretnine i drugi zainteresovani za investicije u turizmu iz Beograda, kojima su predstavljeni razlozi za investiranje u turizam u istočnoj Srbiji kao i 30-tak konkretnih lokacija i projekata iz turizma.

Jeremić je za Tanjug objasnio da je cilj današnje prezentacije da se predstave mogućnosti investiranja u turizam u istočnoj Srbiji.

„Istočna Srbija je neotkriveni dragulj ove naše lepe zemlje i u poslednje vreme postoji veliko interesovanja turista koji dolaze u sve većem broju, ali poraslo je i interesovanja za nove investicije u turizmu“, kazao je Jeremić.

Istakao je da je RARIS u saradnji sa lokalnim vlastima i privredom tog regiona sistematizovala investicione lokacije, projekte i mogućnosti, kako bi ih ponudili zainteresovanima za ulaganja.

Jeremić je kazao da je u istočnoj Srbiji velika ponuda lokacija za greenfield i brownfield investicije po više nego konkurentnim cenama, kao i da je ta regija podobna za izgradnju lovačkih domova, ribnjaka, kupališta, otkup postojećih hotela, koji ne rade i partnerstva u izgradnji novih.

Rukovodilac Centra za podršku investicijama i JPP Đorđe Andrić rekao je, ovim povodom, Tanjugu da je na konferenciji danas učestvovalo više od 50 predstavnika iz istočne Srbije i izrazio zadovoljstvo što PKS doprinosi razvoju turizma i novim investicijama ovog dela zemlje.

Najavio je da će PKS nastaviti sa ovim trendom i u drugim delovima zemlje, te da će organizovati ovakve promocije na nacionalnom nivou, kako bi se predstavili potencijali čitave zemlje.

Istakao je da PKS u razvoju ruralnih delova zemlje ima veliku podršku Vlade Srbije.

„Postoje različite metode za privlačenje investitora ono što je bitno to je naglasiti da postoje državni posticaji za investicije, jer istočna Srbija predstavlja jedan od slabije razvijenih regiona i ono što je bitno naglasiti da je politika države da se veći podsticaji daju upravo za manje razvijene regione“, kazao je Andrić.

Podstiio je da je PKS pokrenula Link up prijekat „Srbijo poveži se“ po modelu i uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agncije.

Objasnio je da će se kroz ovaj projekat predstaviti investicioni potencijali Srbije ljudima u dijapori i široj međunarodnoj javnosti, putem prezentacija koje će se do kraja godine održati u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Vlasnica hotela Srbija Tis iz Zaječara Snežana Mitrović rekla je za Tanjug da je istočna Srbija zapostavljena u prethonom periodu, ali da se organizatori današnje konferencije, na ovaj način, trude da se u budućnosti pospeši razvoj ovog dela zemlje.

Ona smatra da bi se, ukoliko bi se uložilo u proizvodnju i industriju ovog dela zemlje, razvile lokalne opštine, što bi dodatno privuklo posetioce.

Vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec na današnjoj prezentaciji govorio je o tome šta ovaj projekat radi u istočnoj Srbiji.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović je zaključio da je turizam „jako vitalna industrija“ koja može umnogome doprineti razvoju privrede Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar