Kod doktora sa poklonima „samo“ do – 462 evra

Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U nedavno usvojenom zakonu  navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa „iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5%, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra).

Međutim, u zakonu nije predviđeno  na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.

(Nova ekonomija, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

doktorikorupcijamitopokloni
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    E ….ga do sad je moglo da se prodje i sa ksfom i picem sada ni prase ne pomaze

  • Anonimni

    Legalizacija vec postojeceg. Sledeci za legalizaciju je ko? Prosvetni radnici,policajci,salterski radnici itd (sto da ne) Drzava stavra leglo korupcije i mita umesto da ga sprecava. Brine ona o svojim „kapilarnim“biracima Koliko li ce tek da kosta radno mesto i koce se tu ugraditi. Ovo sto su sada uveli dali je i to u skladu sa RU preporukama i kod koga to jos ima i da li ima da je ozakonjeno. Mislim da je to sramota-leci ce samo One koji imaju za „sitan“poklon a imaju sigurnu platu. Zasto ne izjednacise privatnu praksu pa da pacijenti mogu da biraju. Ovako su obezbedili siguran dodatni prihod pojedincima.