Lagard: Globalni privredni rast slabiji ove godine

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je danas da će globalni rast verovatno biti slabiji ove godine pošto je svetska privreda suočena s nizom problema – izbegličkom krizom u Evropi, usporenjem privrednog rasta u Kini i verovatnim podizanjem referentne kamatne stope u SAD.

Lagard je ocenila da će razvijene privrede poput SAD, Evrope i Japana imati umereni rast, ali da će u zemljama u razvoju verovatno petu uzastopnu godinu doći do usporenja.

Šefica MMF-a je rekla da potencijalni rast usporavaju niska produktivnost, starenje stanovništva i zaostali problemi finansijske krize iz 2008, kao što su veliki dugovi.

Ona je rekla da su od ključnog značaja adekvatno rukovođenje prelaskom Kine na rast zasnovan na domaćoj potrošnji, i predstojeće podizanje referentne kamatne stope u SAD.

U govoru uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svetske banke, Lagard je rekla da je „globalni rast razočaravajući i neujednačen“, pošto mnoge zemlje u razvoju gube prihode zbog pada cena sirovina kao što su nafta i bakar.

Lagard je ocenila da je Indija „svetla tačka svetske privrede“, dok Rusija i Brazil imaju ozbiljne privredne teškoće, dok je rast naglo opao u mnogim latinoameričkim zemljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar