Li: „Zijin“ ozbiljna kompanija, već bili u Boru

BEOGRAD – Kineska kompanija koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, izjavio je ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Li je za RTS naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici te kompanije već bili u Boru.

On je istakao da je reč o ozbiljnoj kompaniji, koja ima predstavništva i u drugim zemljama, i koja je veoma zainteresovana za saradnju sa Srbijom.

Kineski ambasador je rekao i da je Srbija za Kinu veoma važna, za šta je najbolja ilustracija to što predsednik Aleksandar Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu gde će se sastati sa predsednikom te države.

„Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje četiri godine nije išao u Kinu, a predsednik Vučić, ako se ne varam, već treći put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose“, napomenuo je Li.

Na pitanje da li se tada, u septembru, očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu puta Preljina-Požega, on je rekao da očekuje više, ne samo jedan ugovor.

Upitan koliko ugovora Srbija ima sa Kinom, Li nabraja – most, brza pruga, auto-put, Železara, „Huavej“, u energetici, u Kostolcu…

„Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji izmedu kineske kompanije i „Ikarbusa“, ta kompanija je proizvodac električnih autobusa, hoće da montiramo ovde zajedno elektične autobuse“, kaže ambasador.

Povodom tri dokumenta koji su potpisani na samitu 16+1 u Sofiji, a među kojima i memorandum za industrijski park za voće i povrće, Li navodi da sve ide po planu.

„Odmah posle samita u Sofiji došla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno, mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu“, kazao je Li.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ZEC

    U Boru se od topionice u centru grada ni do sada nije moglo disati, možete zamisliti šta će biti kada dođu kinezi koji i u Pekingu sami sebe guše, inače već su kupili FOD u Boru i odmah ukinuli pauzu za doručak tj. ukinuli radnicima pravo na topli obrok. Boru, u kome jedino groblje napreduje, ovim potezom izrečena je smrtna presuda jer nema natalitet kao kinezi, ali možda je to tajni dogovor Vučića da navuče kineze koji će za razliku od nas raditi bez plate samo za hleba i vodu !