Malinari zahtevaju otkupnu cenu od 2,30 evra

Predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“ Dobrivoje Radović izjavio je da proizvođači ne odustaju od toga da otkupna cena kilograma malina ove godine bude 2,30 evra i potvrdio da će se sutra razgovor o tome nastaviti s predstavnicima Vlade Srbije.

Radović je kazao da je za malinare neprihvatljiv predlog hladnjača da cena bude oko 109 dinara za kilogram, posebno jer se procenjuje da će ovogodišnji prinos biti 30 do 40 odsto manji nego 2014. Tako se u Moravičko-zlatiborskom okrugu očekuje prinos od 70 do 80 kilograma po aru, dok je prethodnih godina bio od 250 do 300 kilograma.

„Ako tržište, odnosno ponuda i potražnja diktiraju cenu, onda nema razloga da se pred Asocijacijom malinara nalaze tako niske ponude“, kazao je on.

Radović je dodao da su sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije i ministarstva poljoprivrede i trgovine održanom u ponedeljak, 15. juna, prisustvovala samo dva predstavnika hladnjača za skladištenje voća i povrća. Tada je dogovoreno da se dijalog nastavi sutra, u proširenom sastavu.

On je rekao da su predstavnici asocijacije malinara uradili projekat i održali nekoliko tribina u Arilju, Ivanjici i Požegi sa kojih su Ministarstvu trgovine uputili predloge za osnivanje slobodnog tržišta malina u Srbiji što smatraju dugoročnim rešenjem problema.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u ponedeljak da je na prvom sastanku malinara s predstavnicima Vlade dogovoreno da se konstruktivni dijalog koji je uspostavljen, nastavi uz posredstvo Vlade i ministarstava poljoprivrede i trgovine, radi postizanja dugoročnog dogovora o unapređenju proizvodnje, prerade i plasmana malina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

malinarimaline
Komentari (0)
Dodaj komentar