Mediji: Francuzima koncesija za Aerodrom Nikola Tesla, po ovim uslovima

Francuska kompanija “Vensi erports” (Vinci Airports) pobedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema najavama, Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici odlučivala o tome i prema izveštajima medija koncesiju poverila francuskoj kompaniji, a prema saznanjima Tanjuga od 21 sat večeras zaseda Nadzorni odbor Arodroma Nikoloa Tesla.

Javnost će o tome sutra zvanično obavestiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Vensi erports“ je ponudio 501 milion evra za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra, piše „Kurir“ pozivajući se neimenovane izvore.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-ćerka kompanije „Vensi“ (Vinci), sa 35 aerodoma u svetu – 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

„Vensi erports“ godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, uz vrednost poslovanja višem od milijardu evra u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum „Zuric Airport“ sa kompanijama „Eiffage“ i „Meridiam Eastern Europe Investments“, indijsko-grčki konzorcijum „GMR Infrastructure ltd“ i „Terna“ i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum „Inceon international Airport corporation“, „Yatirimlari ve Islatme“, „VTB capital infrastructure“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aerodrom Nikola Teslakoncesija
Komentari (0)
Dodaj komentar