Metro bi rešio problem parkiranja Beograđana

BEOGRAD – Do rasta cena garažnih mesta u Beogradu dolazi zbog stalnog porasta broja automobila, i taj trend će se nastaviti sve dok ne bude regulisan pristup motornih vozila centru grada i dok Beograd ne dobije metro, izjavio je predsednik Upravnog odbora „Klastera nekretnina“ Nenad Đorđević.

„U poslednjih 10 godina imamo trend da se svake godine registruje sve više vozila i samim tim treba da se obezbedi parking za njih, a to dovodi do toga da rastu i cene zakupa garažnih mesta i cene po kojima se ona prodaju“, izjavio je Đorđević za Tanjug.

On dodaje da cene garaža variraju u zavisnosti od dela grada, a da su najskuplja garažna mesta u centru Beograda i na Vračaru, gde dostižu vrednost i do 20.000 evera.

Cene na periferiji su znatno niže, kaže Đorđević ali napominje da su i tamo značajno porasle u odnosu na prethodni period.

„Sve nove zgrade u Beogradu imaju garaže, jer je uslov za dobijanje građevinske dozvole da svaki stan ima bar jedno garažno mesto“, naglašava Đorđević.

On podseća kako paraleleno s tim rastu i cene zakupa mesta za parkiranje u garažama.

„Cene zakupa su porilično porasle. Imamo mesta koja izdaje Parking servis i ona koja izdaju fizička lica i preduzeća, i ona se kreću od 150 do 200 evra mesečno“, napominje Đorđević.

On je zaključio da će cene garaža i dalje da rastu sve dok Beograd ne bude regulisao pristup motornih vozila centru kao što je tio učinjeno u nizu evropskih gradova i dok ne budem izgrađen metro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kad ste uveli placanje parkina u Beogradu, obrazlozenje je bilo upravo resavanje problama parkiranja – tako sto ce te od tih para izgraditi nove garaze… Od svega toga nema nista, osim paprene cene da vam auto stoji uparkiran. Garaze su takodje preskupe. Dakle, em se placa parking, em derete kroz garaze, em je idalje guzva – ali sada treba pustiti drugu magicnu pricicu… metro… resenje za nesposobnost, korupciju, neodgovornost, bahatost i alavost ne postoji.