U trendu

Metro bi rešio problem parkiranja Beograđana

BEOGRAD – Do rasta cena garažnih mesta u Beogradu dolazi zbog stalnog porasta broja automobila, i taj trend će se nastaviti sve dok ne bude regulisan pristup motornih vozila centru grada i dok Beograd ne dobije metro, izjavio je predsednik Upravnog odbora „Klastera nekretnina“ Nenad Đorđević.

„U poslednjih 10 godina imamo trend da se svake godine registruje sve više vozila i samim tim treba da se obezbedi parking za njih, a to dovodi do toga da rastu i cene zakupa garažnih mesta i cene po kojima se ona prodaju“, izjavio je Đorđević za Tanjug.

On dodaje da cene garaža variraju u zavisnosti od dela grada, a da su najskuplja garažna mesta u centru Beograda i na Vračaru, gde dostižu vrednost i do 20.000 evera.

Cene na periferiji su znatno niže, kaže Đorđević ali napominje da su i tamo značajno porasle u odnosu na prethodni period.

„Sve nove zgrade u Beogradu imaju garaže, jer je uslov za dobijanje građevinske dozvole da svaki stan ima bar jedno garažno mesto“, naglašava Đorđević.

On podseća kako paraleleno s tim rastu i cene zakupa mesta za parkiranje u garažama.

„Cene zakupa su porilično porasle. Imamo mesta koja izdaje Parking servis i ona koja izdaju fizička lica i preduzeća, i ona se kreću od 150 do 200 evra mesečno“, napominje Đorđević.

On je zaključio da će cene garaža i dalje da rastu sve dok Beograd ne bude regulisao pristup motornih vozila centru kao što je tio učinjeno u nizu evropskih gradova i dok ne budem izgrađen metro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.