NALED:Tri zakona biće istovremeno predloženi novoj vladi

BEOGRAD – Tri zakona na čije usvajanje se čeka nekoliko godina, Zakon o socijalnom preduzetništvu, Zakon o zanatstvu i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, biće istovremeno predloženi novoj vladi na usvajanje, kažu za Tanjug u NALED-u.

U saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, NALED je radio na svakom od pojedinačnih nacrta zakona koji će u paketu biti predloženi vladi nakon njenog formiranja, ali će svaki zakon pojedinačno biti razmatran i usvajan.

„Kroz saradnju sa Koordinacionim telom smo radili na svakom od ovih propisa i oni postoje u nacrtu“, kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Podseća da Zakon o zanatstvu postoji u nacrtu još od 2008. godine i da je upravo taj zakon posebno važan jer bi se njegovim usvajanjem za početak definisao status zanatlija i najzad postavio okvir za podršku ovom sektoru koji nestaje.

Kada je reč o zakonu o rodnoj jednakosti, prema oceni Jovanovićeve, njegovo usvajanje pomoglo bi da se različite marginalizovane grupe podrže, nađu svoje mesto u društvu, pre svega, na tržištu rada.

Deo predloga koji će se naći na stolu nove vlade su i određene mere koje je potrebno preduzeti kako bi se regulisali javni radovi u kulturi, kroz pravno definisano socijalno preduzetništvo.

„U uslovima pandemije kad mnogi ljudi ostaju bez posla, javni radovi mogu da budu spasonosna mera da se nezaposleni angažuju barem na nekoliko meseci tokom godine i opet ostvare sebi neki izvor prihoda i na taj način se ispomognu kroz krizu“, rekla je Jovanović navodeći da se za sada na ovaj način u sferi kulture angažuju samo osobe sa invaliditetom.

Prema njenim rečima, to jeste pohvalno, ali je potrebno proširiti mogućnost angažovanja na javnim radovima i za druge.

Na primer, kaže, novi zakon bi omogućio da se unapredi materijalni položaj žena koje se bave izradom ručnih radova, da njihovi proizvodi nađu put do tržišta i time obezbede dodatni izvor prihoda za sebe i svoju porodicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar