Neobicni sastojci, rojbuš i belance tajne dobrih koktela

BEOGRAD – U Beogradskoj destileriji danas je održano takmičenje u pravljenju koktela čiji je osnovni sastojak tradicionalno srpsko piće – rakija od šljive.

Žbunasta biljka iz Afrike rojbuš, egzotično voće, belance, narandzina kora, suva sljiva, višnja, limeta, bosiljak, čokolada i nana samo su neki od sastojaka koje koriste beogradski barmeni kako bi napravili dobar koktel i privukli ljubitelje ovog osvežavajućeg napitka.

Osam iskusnih barmena iz eminentnih beogradskih restorana i barova „promućkali su svoje šejkove“ i stručnom žiriju predstavili jedinstvene mešavine, kako bi poakazali da domaći brend može biti pođednako dobar sastojak za ovaj napitak, kao i strana pića poput votke, viskija, apsenta i ruma.

Kako kažu članovi žirija i degustatori na današnjem takmičenju, maštovit, inovativan i vešt barmen glavni je adut svakog lokala koji u svojoj ponudi ima ova pića različitih mešavina, boja, ukusa, aroma i dejstava.

Pored sastojaka za ukusan koktel važna je tehnika i redosled pravljenja, rukovanje opremom, brzina mešanja u šejkeru, adekvatan način sipanja, kao i oblik i mateijal čašse koja u zavisnosti od koktela treba da bude dovoljno ohlađena ledom.

Pobednik takmičenja Zoran Budimirović član je Udruženja barmena Srbije i u izjavi za Tanjug istakao je da se njegov koktel „Srpski kralj“, može služiti uz posebne vrste sireva i bademe, kako bi ukus bio još potpuniji.

Rekao je da su ovakava takmičenja idealna prilika da se skrene pažnja na kompleksnost i maštovitost njegove profesije.

Istakao je da je prvi srpski koktel napravio Ivan Vujić, koji je nekada radio u hotelu „Srpski kralj“, na mestu gde se sada nalazi Rajićev tržni centar.

Inspirisan prvim srpskim koktelom, mešavinom kleke i sode, Budimirović je u svoj šejker kao bazu sipao šljivovicu, potom amar, koji je kombinacija gorkog i oštrog ukusa, a zatim apsent i herbalni liker, koji u sebi ima 130 biljaka.

„Moj koktel je jako kompleksan, pošto i njegov naziv Srpski Kralj zahteva određenu pažnju i trud. Baza je šljiva u kombinaciji sa aperolom-mlađim bratom kamparija, zatim ćinar sa ukusom artičoke, a ramačoti mu daje posebnu notu pomorandze i vanile“, naveo je Budimirović.

Prema rečima pobednika takmičenja, Beograđani najviše vole kiselkaste note, ali u poslednjem periodu počeli su da se opredeljuju za oštrije i gorkaste ukuse u zavisnosti od perioda dana.

Budimirović je kazao da iskusan barmen može da oseti svog gosta i da mu pripremi specijalitet, koji će biti u skladu sa raspoloženjem u kome je gost došao.

„Cilj nam je da gost koji je došao tužan ili izmoren, srećniji i zadovoljniji napusti lokal“, kazao je Budimirović.

Poručio je da svi uživaoci alkoholnih koktela budu odgovorni i ne sedaju za volan, kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedni.

Luka Matijević, mladi barmen iz Beograda, ovim poslom se bavi osam godina, a iskustvo je stekao radeći u različitim prestoničkim lokalima, jer, kako kaže, „na jednom mestu je nemoguće sve naučiti“.

On je predstavio na takmičenju svoj koktel „BG Mozambik“, a u izjavi za Tanjug naveo je da je u pitanju infuzija domaće rakije od šljive, rojbuša-sirupa poreklom iz Afrike, bitera, kao i belanceta i limuna.

Matijević smatra da se ukus domaće rakije od šljive najviše slaže sa rojbušom i čokoladom.

Mladi, ali iskusni barmen, kazao je da se sugrađani najčešće opredeljuju za tradicionalne konktele kao što su „Old fešend“ i „Negron“.

On je objasnio da je na takmičenjima, pored ukusa, od presudnog značaja nastup i tehnika pravljenja koktela, kao i dekoracija i izbor čaše.

Takmičar Dušan Nikolić rekao je Tanjugu da je za ovu priliku pripremio koktel u kome je izmešao rakiju, liker na bazi kore od pomorandze, domaći sirup od aronije i bosiljak, kao i sveže ceđenu limetu.

„Mešavina rakije i aronije malo skuplja usta, pa sam tu kombinaciju otvorio bosiljkom“, kazao je Nikolić.

Pozvao je sve ljubitelje koktela da dođu i probaju njegov specijalitet, a potom ih i upozorio da kada piju ne sedaju za volan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar