Organska poljoprivreda idealna za male nerazvijene sredine

BOJNIK – Organska poljoprivredna proizvodnja pruža mogućnosti za razvoj malim zajednicama poput Bojnika, Blaca, Žitorađe i sličnih prostora na zapadu, jugu i istoku Srbije, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom posete Bojniku.

On je u tom mestu razgovorao sa čelnicima preduzeća Fortis koje je organizator organske proizvodnje voća, otkupljivač i izvoznik ovih proizvoda u tom delu Srbije, kao i s kooperantima te firme.

„Svi znaju da je organsko voće i povrće bar 30 do 40 odsto skuplje nego konvencionalna roba. Iz tog razloga Ministarstvo stimuliše ovakav vid proizvodnje sa mnogo većim davanjima i po hejktaru i po grlu, a s druge strane, sam proces sertifikacije, dakle prelaska iz klasične poljoprivrede u organsku“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je Ministarstvo omogućilo takozvanu grupnu certifikaciju, gde jedno preduzeće preuzima na sebe da bude nosilac certifikacije za sve svoje kooperante.

Takav slučja je i sa preduzećem Fortis koje ima 250 kooperanata sa tendencijiom da već ove godine uveća taj broj za još 350 proizvođača.

„Ova kompanija je već korisnik IPARD-a, ali to smao pokazuje da u malim mestima poput Bojnika postoji kapacitet za najsavremenije zahteve tržišta. Odavde roba ide u Kanadu, Ameriku i Australiju. Malina odavde je već stigla u Kinu“, naveo je Nedimović.

Površine na kojim se gaje organske poljoprivrerdne kulture imaju trend rasta, rekao je Nedimović i precizirao da su za nekoliko godina sa 14.000 hektara povećane na 22.000, te da je od izvoza organske hrane pre 10 godina Srbija zadarila tri miliona dolara, a prošle čak 37 miliona.

„Zato ćemo svu svoju enegrije ustremiti na zapad, jug i istok Srbije, da poguramo ovaj prostor poput Zaječara i Pirota“, naglasio je ministar poljoprivrede.

On je pohvalio Fortis koji planira da u narednih godinu dana broj kooperanata sa 250 poveća na oko 600.

„Mislim da nismo svesni koliko daleko možemo da odemo s ovim, zato što ovde su male parcele, usitnjene, i možemo lako da dođemo do organskog sertifikata, jer bez toga to ne može da se radi“, rekao je Nedimović.

Dodao je da Ministartvo nastoji da sačuva i u stočarstvu domaće vrste poput mangulice, autohtonih rasa goveda i ovaca.

Nedimović je rekao kako je sa čelnicima lokalne samourpave u Bojniku i preduzeća Fortis razgovarao o oživljavanju postojećih zalivnih sistema koji su značajni za poljoprivrednu proizvodnju.

„Zadatak lokalne samouprave je da uradimo elektrifikaciju tog sistema kako bi naši sugrađani mogli da se bave pored voćarstva malo i povrtarstvom, jer to je opet zdrava hrana“, rekao je predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović.

Dodao je da će s ministrom Nedimovićem razgovarati i o dualnom obrazovanju, odnosno o uvođenu novih smerova u srednjim školama od naredne školske godine.

„Fortis godišnje otkupi, obradi i izveze 9.000 tona smrznute višnje, maline, kupine i jagode iz konvencionalne i organske proizvodnje u svojim pogonima u Bojniku, Peckoj i Ribarima kod Šapca. Planiramo da u narednom periodu preko IPARD-a napravimo objeka kapaciteta 2.000 tona. Imamo 200 zaposlenih i prioritet nam je zapošljavanje mladih i stučnih ljudi“, rekao je direktor Fortisa Milan Avramović.

On je istakao da ta firme nema dugovanje prema kooperantima, jer svu otkupljenu robu plaća u roku od 30 dana.

„Lepo nam ide. Spojili smo dobro i korsino, a Ministarstvo nam je izuzetno mnogo pomogao. Proizvođači su bili veoma raspoloženi, jer se usled kovida pokazalo da je kupcima zdrava hrana prioritet i napravili smo jednu lepu priču koja se lepo širi“, rekla je menadžerka zadužena za kooperante Tanja Mitić.

Radimir Veljković iz okoline Zaječara tri godine sarađuje sa Fortisom i kaže da je izuzetno zadovoljan.

„Isporučujem 150 tona godišnje višnje i šljive. Obezbedio sam siguran plasman, dobijamo svu stručnu pomoć i repromaterijal, tako da je saradnja na obostrano zadovojstvo. Imamo višegodišni ugovor“, rekao je Veljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar