Povećane plate i penzije: Stižu deblje koverte

Plate u javnom sektoru povećane su od Nove godine, pa će tako već prva naredna isplata za deset odsto biti veća za zaposlene u zdravstvu, prosveti, sektoru bezbednosti… Uvećanje od pet odsto predviđeno je za administraciju u državnoj upravi i lokalnim samoupravama i za penzionere.

Deset odsto više na računu imaće zaposleni u Ministarstvu odbrane, MUP-u, BIA, Poreskoj upravi, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i državnim službenicima i nameštenicima u sudstvu i tužilaštvima. Isto povećanje čeka i prosvetne i zdravstvene radnike, kao i zaposlene u ustanovama kulture i socijalne zaštite.

Pet odsto veće zarade dobiće zaposleni u visokom obrazovanju, naučnici, sudije, tužioci i zamenici tužilaca, kao i zaposleni u sudovima koji rade u skladu sa zakonima koji se odnose na suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina i koji ostvaruju pravo na platu u duplom iznosu. Na istom spisku, sa pet odsto većim zaradama, jesu i zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Lekari i ostali zaposleni u zdravstvu očekivali su da će primiti platu uoči Nove godine, ali su ipak morali da sačekaju zarade po novom obračunu. Zdravstveni sindikati obavestili su svoje članstvo da će plate lekarima i ostalim zdravstvenim radnicima biti isplaćene danas.

– Prema informacijama koje smo dobili od RFZO, transfer sredstava za plate zdravstvenim ustanovama biće izvršen 3. januara 2018. godine – saopšteno je iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Navedeno je i da će RFZO po dobijanju Zaključka o povećanju plata, usvojenog na sednici Vlade 28. 12, obavestiti zdravstvene ustanove o vremenu isplate uvećanog dela plate.

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu predviđaju da učešće plata i opšteg nivoa države u BDP bude sedam odsto, odnosno da učešće penzija u BDP bude do 11 odsto. Povećanje penzija od pet odsto, kažu u Vladi, fiskalno je održivo i 86,6 odsto penzionera – sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Sa Novom godinom na snagu su stupila i nova pravila za penzionisanje, pa je starosna granica za žene pomerena za šest meseci. U starosnu penziju dame će sada moći da idu sa najmanje 15 godina staža i 62 godine života. Za muškarce ostaju stara pravila, 65 godina i najmanje 15 godina staža, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijeplatepovećanje
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • EGON

    Penzionerima treba bez neke naknadne „filozofije“, vratiti prvo ono sto im je oteto.Naravno da za svo vreme koliko su im penzije umanjivane,treba da dobiju kamatu,koja je predvidjena kod nas.Tek posle VRACANJA UZETOG, moze se raspravljati o daljim koracima,u cilju povecanja penzija i uskladjivanja,sa troskovima zivota. Sve to,predvidjeno je postojecim Zakonom o penzijama.! Zalosno je,da MMF treba da tera nasu Vladu,da vrati penzionerima,ono sto im pripada.!?!

  • Jakovljev

    po nekoj logici prvo se vraca oduzeto, pa tek onda mozemo pricati o povecanju. ovako je sve to prodavanje magle.

  • KUM I

    Drzavo-Vucicu TI SA OSTRVA -Vratite vi mojie sto oteste a vasu milostinju dajte siromasnima. Itako se KU“cite da imate para i da ste smanjili dugove .Ako smo po ustavu SVI JEDNAKI ZASTO ONIMA STO STE OTELI 5% povecanje A ONIH STO SE PLASITE VI LICNO NE NAROD 10% .????

  • Mikica

    Ne trebaju deblji koverti kao da nešto dobijamo, neku milostinju, milosrđe, već vratite naše odavno i stvarno zarađene penzije! Opljačkane penzije!

  • Jakovljev

    sumnjam da je to povecanje za penzionere sobzirom koliko su im umanjili pre 3 godine….