Pristup finansiranju iz budžeta EU biće uslovljen

BRISEL – Lideri 27 država članica Evropske unije usloviće pristup finansiranju iz budžeta 2021-2027. godina poštovanjem vladavine prava, prema nacrtu zajedničke odluke pripremljene za njihov samit u Briselu u četvrtak, prenosi Rojters.

„Biće uveden opšti režim uslovljavanja radi otklanjanja evidentnih široko rasprostranjenih nedostataka dobrog upravljanja vlasti država članica u pogledu poštovanja vladavine prava“, navodi se u nacrtu u koji je uvid imala britanska agencija.

Na Evropskoj komisiji je da daje preporuke o načinu za rešavanje bilo kog takvog slučaja a države članice EU bi većinom glasova odlučivale da li će podržati preporuke, piše u dokumentu.

To predstavlja promenu u odnosu na raniji predlog da se takav predlog Komisije može stopirati samo većinom glasova zemalja EU.

Neto-uplatioci u budžet EU, poput Nemačke, ovu promenu su već okarakterisali kao slabljenje mehanizma pritiska za poštovanje vladavine prava – koji se trenutno primenjuje prema Poljskoj i Mađarskoj – zemljama na istočnom krilu bloka u kojima se, kako navodi Rojters, nacionalističke i evroskeptične vlasti optužuju za kršenje osnovnih demokratskih principa, poput slobode sudova, medija i akademskih sloboda.

Čelnici 27 država EU će u četvrtak „ukrstiti“ argumente vezane za naredni budžet bloka koji je predložen u maksimalnom iznosu od 1.094 biliona evra ili 1,074 odsto bruto nacionalnog dohotka EU.

Malo je onih koji su zadovoljni ovim predlogom, za koji je potrebna jednoglasna podrška, a očekivanja da će dogovor biti postignut kasnije ove nedelje su minimalna, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    što su zapravo fondovi EU? Najjednostavniji odgovor na to pitanje bio bi da su to bespovratna namenska sredstva iz proračuna EU koja se dodjeljuju sa svrhom sprovodjenja projekata koji su u skladu s politikama EU. Nakon pridruživanja Europskoj Uniji, na raspolaganju su višestruko uvećani iznosi od onih u pretpristupnom razdoblju. Međutim, moguće je i uočiti da se spomenuto češće odnosi na sredstva ESI fondova, pritom marginalizirajući značaj i mogućnosti koje nude brojni programi Europske Unije kao sto je na pr.Horizon 2020. Slovenija je na primer iskoristila oko 2,5 puta više sredstava iz tog programa nego Hrvatska i td… Nenamenska upotreba sredstava iz tih fondova nje neuobicajena stvar u EU.