Profit Sberbanke u Srbiji u prvoj polovini godine 635 miliona dinara

Sberbanka Srbija je u prvoj polovini ove godine imala profit od 635 miliona dinara, što je 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas predsednica Izvršnog odbora banke Marijana Vasilesku.

„Najveći rast Srberbanka je imala u poslovanju sa stanovništvom, pre svega zahvaljujući gotovinskim kreditima koji su povećani 43 odsto, na 3,3 milijarde dinara“, rekla je Vasilesku novinarima.

Ona je istakla da profit banke u delu poslovanja sa stanovništvom u prvih šest meseci ove godine iznosi 477 miliona dinara, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na isti period 2016. 

„Dobri rezultati postignutu su jer je povećan broj klijenata, poboljšana efikasnost poslovanja i postignuta optimizacija operativnih troškova. Naš model poslovanja zasnovan je na inovacijama, digitalizaciji, brzini prepoznavanja zahteva tržišta i kvalitetu usluga“, kazala je Vasilesku.

Navela je da su ukupni plasmani Sberbanke stanovništvu povećani 23 odsto ili više od milijardu dinara, a depoziti gradjana su uvećani 10 odsto, na 31,5 milijardi dinara.

„Sberbanka je bila prva banka u Srbiji koja je klijentima omogućila plaćanje računa putem mobilnih telefona skeniranjem 2D bar koda. Posvećeni smo daljem razvoju digitalnih proizvoda i usluga“, kazala je Vasilesku.

Sberbanka je medju prvih pet banaka u Srbiji prema učešću operativnih troškova u prihodima, a beleži stalni rast adekvatnosti kapitala koja je na kraju juna bila 23,86 odsto.

Ta banka finansira oko petinu spoljnotrgovinske razmene izmedju Srbije i Rusije i planira da jače povezuje srpske izvoznike sa partnerima na ruskom tržištu.

Plan Srberbanke je, kako je rekla Vasilesku, da se širi u Srbiji, što je moguće i preuzimanjem neke banke.

„Zainteresovani smo za anorganski rast banke, za neku akviziciju, ali za sada samo razledamo stanje na tržištu“, istakla je Vasilesku.

Najavila je bolje uslove za odobravanje gotovinskih i refinajsirajućih kredita, kao i za stambene kredite.

Komentarišući poslovanje Sberbanke sa firmama hrvatskog Agrokora u Srbiji, ona je rekla da banka nema spornih potraživanja od tih firmi, za razliku od Sberbanke Rusija.

„Ne mogu da komentarišem postupke Sberbanke Rusija u postupanju naplate potraživanja od Agrokora, ali je sigurno da će koristiti sve instrumente kojima raspolaže“, ocenila je Vasilesku.

Sberbanka u Srbiji je u prvoj polovini ove godine smanjila iznos problematičnih kredita za 41 milion evra, a do kraja godine trebalo bi da ih dodatno smanji za još 40 miliona evra.

U Srbiji ta banka posluje od 2012. godine kada je preuzela Volks banku, ima 33 ekpoziture u 21 gradu i zapošljava 640 ljudi.

Sberbanka Srbija je deo Sberbanka Evropa grupe u vlasništvu Sberbanke Rusija, najveće banke na ruskom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Eto ti sad! Sad nas i Rusi pljačkaju!

  • bambi

    Svaka cast. Nema sta. Obicno uspeh jedne banke zavisi od sastava Upravnog odbora. Je li mozete da nam kazete ko su clanovi Upravnog odbora? To mora da su ljudi koji su se vec dokazali?