Profit Sberbanke u Srbiji u prvoj polovini godine 635 miliona dinara

Sberbanka Srbija je u prvoj polovini ove godine imala profit od 635 miliona dinara, što je 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas predsednica Izvršnog odbora banke Marijana Vasilesku.

„Najveći rast Srberbanka je imala u poslovanju sa stanovništvom, pre svega zahvaljujući gotovinskim kreditima koji su povećani 43 odsto, na 3,3 milijarde dinara“, rekla je Vasilesku novinarima.

Ona je istakla da profit banke u delu poslovanja sa stanovništvom u prvih šest meseci ove godine iznosi 477 miliona dinara, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na isti period 2016. 

„Dobri rezultati postignutu su jer je povećan broj klijenata, poboljšana efikasnost poslovanja i postignuta optimizacija operativnih troškova. Naš model poslovanja zasnovan je na inovacijama, digitalizaciji, brzini prepoznavanja zahteva tržišta i kvalitetu usluga“, kazala je Vasilesku.

Navela je da su ukupni plasmani Sberbanke stanovništvu povećani 23 odsto ili više od milijardu dinara, a depoziti gradjana su uvećani 10 odsto, na 31,5 milijardi dinara.

„Sberbanka je bila prva banka u Srbiji koja je klijentima omogućila plaćanje računa putem mobilnih telefona skeniranjem 2D bar koda. Posvećeni smo daljem razvoju digitalnih proizvoda i usluga“, kazala je Vasilesku.

Sberbanka je medju prvih pet banaka u Srbiji prema učešću operativnih troškova u prihodima, a beleži stalni rast adekvatnosti kapitala koja je na kraju juna bila 23,86 odsto.

Ta banka finansira oko petinu spoljnotrgovinske razmene izmedju Srbije i Rusije i planira da jače povezuje srpske izvoznike sa partnerima na ruskom tržištu.

Plan Srberbanke je, kako je rekla Vasilesku, da se širi u Srbiji, što je moguće i preuzimanjem neke banke.

„Zainteresovani smo za anorganski rast banke, za neku akviziciju, ali za sada samo razledamo stanje na tržištu“, istakla je Vasilesku.

Najavila je bolje uslove za odobravanje gotovinskih i refinajsirajućih kredita, kao i za stambene kredite.

Komentarišući poslovanje Sberbanke sa firmama hrvatskog Agrokora u Srbiji, ona je rekla da banka nema spornih potraživanja od tih firmi, za razliku od Sberbanke Rusija.

„Ne mogu da komentarišem postupke Sberbanke Rusija u postupanju naplate potraživanja od Agrokora, ali je sigurno da će koristiti sve instrumente kojima raspolaže“, ocenila je Vasilesku.

Sberbanka u Srbiji je u prvoj polovini ove godine smanjila iznos problematičnih kredita za 41 milion evra, a do kraja godine trebalo bi da ih dodatno smanji za još 40 miliona evra.

U Srbiji ta banka posluje od 2012. godine kada je preuzela Volks banku, ima 33 ekpoziture u 21 gradu i zapošljava 640 ljudi.

Sberbanka Srbija je deo Sberbanka Evropa grupe u vlasništvu Sberbanke Rusija, najveće banke na ruskom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.