Putin: Ruski turizam se razvija, ali mu treba podrška

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao pozitivnu dinamiku u ruskoj turističkoj privredi, ali je pozvao i na podršku njenom daljem razvoju.

„I u Severnoj Americi i u Aziji, kao i u Evropi ima mnoštvo država gde broj građana koji se odmaraju u svojim zemljama dostiže 80, pa i više procenata“, ukazao je Putin na sednici prezidijuma Državnog saveta na Jalti.

On je dodao da je Rusija u toj konkurenciji dugo i znatno zaostajala, pre svega zbog nedovoljno razvijene turističke infrastrukture i niskog kvaliteta usluga. Međutim, situacija se sada postepeno i polako menja, naglasio je predsednik Rusije, a prenosi Finmarket.ru.

Prema njegovim rečima, broj putovanja po Rusiji prošle godine je povećan 30 odsto i dostigao je 41,5 miliona ljudi. Pored toga, 16 odsto je povećan dolazni turizam, dodao je on i priznao da ulogu u tome ima i aktuelna ekonomska situacija, cene i kursne razlike.

Postalo je skuplje odmarati se u inostranstvu i pretvarati to u rublje. Ali očigledno je i to da je i u samoj domaćoj turističkoj privredi došlo do pozitivnih promena, naglasio je Putin. On je ukazao da su mnogi regioni ozbiljno počeli da se bave razvojem turizma, da aktivno grade i rekonstruišu turističke komplekse i odgovarajući infrastrukturu. Ruski predsednik je pozvao da se razmisli o stimulisanju turističkog biznisa, razvoju specijalnih turističkih zona, kao i razvoju transportne infrastrukture.

„Moramo da razmislimo o dodatnim podsticajima za posao za one koji su spremni da investiraju u dugoročne projekte i programe“, kazao je on.

Putin je naložio vladi i regionalnim vlastima da izvrše popis odmarališta u zemlji i da analiziraju postojeće probleme u toj oblasti.

Istovremeno, predsednik je ukazao na pozitivnu dinamiku razvoja saobraćajne infrastrukture Krima, povećanje kapaciteta za prevoz preko Kerčenskog moreuza i aerodroma u Simferopolju na koji sleću avioni iz 50 gradova Rusije.

Pored toga, predsednik je skrenuo pažnju na potrebu da se zaštite prava turista u razvoju domaćeg turizma. To je veoma važno pitanje, jer je nepravilnosti u toj sferi i dalje veoma mnogo. Ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta turističkih usluga imaju turističke agencije. Takođe je jasno da je neophodno da se obezbedi pouzdanost i transparentnost delovanja turističkih agencija i da se sa tržišta sklone jednodnevne firme i sve prevare, naglasio je Putin.

On je podsetio da je u planu uvođenje jedinstvenog registra turističkih agencija koji bi omogućio kontrolu i trasparentnost celokuponog tehnološkog ciklusa – od proizvodnje turističkog proizvoda do njegove realizacije, i odredio visoke profesionalne zahteve i korporativne standarde unutar turističke grane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijaturizamVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar