RAS: Okončati štrajk, odlazak Fijata najgori scenario

Fijat je veoma značajna kompanija za srpsku privredu i radnici bi trebalo što pre da okončaju štrajk, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, izjavio je danas konsultant za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije Jovan Miljković.

Stručnjak RAS-a je rekao da bi eventualni odlazak Fijata iz Srbije bio najgori mogući scenario, s obzirom na značaj te investicije.

„To bi bilo najgore moguće rešenje. Fijat je naš jedini proizvođač automobila i jedini proizvođač automobila u ovom delu Evrope, ali i kompanija koja generiše jako veliki ekonomski efekat, ne samo za Kragujevac već i celu državu“, naglasio je Miljković.

On je naveo da je Fijat važan za srpski izvoz i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita, kao i zaposlenost pošto vezuje veliki broj dobavljača, ali i dalje privlačenje stranih investicija.

„Oko 5.000 je angažovano u lancu dobavljača i oni sada nemaju sta da rade, bilo bi najbolje rešenje da se do dogovora dođe što je pre moguće i da se prekine štrajka kako bi krenula proizvodnja“, kazao je Miljković.

Prema njegovim rečima, država u takvoj situaciji može da se postavi kao medijator, što ona sada i radi, kako bi pomogla da se dođe do konsenzusa oko predmet spora.

Država je, podseća Miljković, vlasnik Fijata (Fijat – 67 odsto, država 33 odsto) i da je u interesu države da Fijat radi u što većem kapacitetu.

Dodaje da svaka kompanija ima svoju politiku rešavanja štrajkova i radničkog nezadovoljstva i da je zato najbolje takve situacije rešavati putem kolektivnih ugovora sa reprezentativnim sindikatima.

„Ako su sindikati bili svesni da će do toga da dođe (da poslodavac tokom štrajka ne pregovara sa radnicima) onda štrajk i nije bio najbolje rešenje“, rekao je Miljković.

Sada je, ističe, naročito osetljiv trenutak za štrajk, s obzirom da Fijat izbacuje novi model 500 L.

Na pitanje da prokomentariše medijske navode da bi Fijat mogao da preseli proizvodnju iz Kragujevca u svoju fabriku u Poljskoj, Miljković navodi da takav eventualni potez italijanskog proizvođača automobila ne bi bio ekonomski opravdan, kao i da bi trebalo videti i da li je tako nešto moguće na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju.

Kada je reč o stranim investitorima koji su u Srbiji dobijali podsticaje i drugu pomoć da otvore fabrike, pogone i slično u našoj zemlji, Miljković je rekao da država može da utiče u slučaju eventualnih problema, ako investitor nije ispunio obaveze iz ugovora o podsticajima.

On je istakao da do takvih situacija, ipak, ne bi trebalo da dolazi, jer je cilj Srbije da se predstavi kao što bolja destinacija za ulaganje, a ovakve vesti, kao ove o dešavanjima u Fijatu, tome ne idu na ruku.

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske FIAT grupe su 2008. godine potpisali u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku Zastava u ukupnoj vrednosti od oko 950 miliona evra.

U Palati Srbija ugovor su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkicj i predsednik FIAT grupe Serđo Markione.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fijat
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Obrni okreni prvo su na gubitku radnici i njihove porodice a potom drzava a ako Fiat ode a to mu nece biti tesko, onda cemo svi da pricamo sta bi bilo kada bi bilo da je bilo, ali tada ce za price biti kasno. A sta ce bit sa sindikalcima koji su sve ovo organizovali toboze u ime radnika, e pa njima ce biti ok i dalje.