Rekordno niske cene na kvantašu u Nišu

Na niškoj kvantaškoj pijaci paprika, paradajz i kupus ovih dana imaju rekordno niske cene – za kilogram paradajza prodavci traže od 15 do 20 dinara, kilogram kupusa je od 10 do 15 dinara, dok komad paprike košta između dva i četiri dinara, ali se može pronaći i za jedan dinar po komadu.

Uprkos pristupačnim cenama, tek po neki kupac prođe s gajbicom paradajza ili džakom paprike.

Nišlije koje posećuju pijacu potvrđuju da su cene povrća i voća pristupačne, ali i dodaju da nemaju para da kupe veće količine jer su im primanja mala.

„Nema ničeg boljeg od domaćeg ajvara i ljutenice, međutim, kada platimo račune za struju, vodu, grejanje, za zimnicu maltene ništa ne ostane“, rekla je za agenciju Beta domaćica Slađana Miljković.

Prodavci na niškom „kvantašu“ ističu da je za katastrofu koja ih je zadesila kriva opšta besparica, ali i država jer je dozvolila da velike firme uvoze povrće i voće iz inostranstva.

Ubeđeni su i da će se za godinu ili dve niški „kvantaš“ ugasiti, ukoliko ga gradska vlast ne preseli sa platoa kod Elektronske industrije na suprotnu stranu grada, nadomak auto-puta.

Prodavačica na kvantaškoj pijaci Gorica Lazić iz sela Gradišta rekla je za Betu da sa ovako niskim cenama poljoprivrednici ne mogu da pokriju ni delić onoga što su uložili u proizvodnju i prodaju.

„Potrošili smo mnogo para za nabavku semena, đubriva, hemikalija. Plaćamo gorivo da bi dovezli robu i pijačnu naknadu. Uspevamo, međutim, tek ponešto da prodamo, tako da ćemo ove godine imati samo gubitke“, kazala je Lazićeva.

Poljoprivrednik iz Držanovca Zoran Petković ocenio je da je država kriva što poljoprivredni proizvođači ovog leta ne prodaju svoju robu, „nego je poklanjaju“.

„Dozvolili su da poljoprivredne proizvode uvozi u Srbiju ko kako stigne, dok naši domaći proizvodi propadaju na njivama. Da država organizuje otkup, sve bi drugačije bilo. Ljudi bi radili duplo više nego sada jer bi imali sigurnu prodaju“, kazao je Petković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar