Rusi nezainteresovani za Crnu Goru

Sudeći po broju građevinskih dozvola koje je opština Budva izdala investitorima u poslednje vreme, na jesen će biti započeti i mnogi novi objekti. Uz same ceste i parkove. I opet uglavnom stambeni i za tržište.

Ali za brojne stanove u novim, lepim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je slabo. Prodato je letos veoma malo stanova, pišu Večernje novosti.

Novoizgrađene stambene zgrade, velikih gabarita, s puno spratova i ne tako daleko od mora, mahom zvrje prazne i to već poduže. Čekaju kupce, kojih je i ovoga leta veoma malo.

Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase uslovili su i pad cena. Ali ne mnogo. U Budvi se ta cena „drži“ do 1.600 evra po kvadratnom metru i malo podalje od plaža. Kada „zamiriše“ keš, može malo i niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 300.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je znatno opalo. Sada naime, svoje vile i stanove koje su ih kupili u vreme „invazije“ 2007-2008. godine za skupe pare, oni prodaju, ali po nižoj ceni.

„Nedavno mi se poverio Rus koji prodaje sedam luksuznih stanova u Budvi. Cena je po kvadratu oko 1.700 evra, a plaćao ih je po 3.500. Mora da plaća ogroman porez na nekretnine. Ipak, i po duplo nižoj ceni ne može da nađe kupce“, priča momak iz Petrovca, koji dobro poznaje stanje u prometu nekretnina.

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. Ali, razlog su i nerealne cene koje su odbile i one koji bi hteli ovde da trguju.

Mada zvanično to niko ne želi da potvrdi, uveliko se priča da Rusi napuštaju Crnu Goru i zbog politike. Crnogorci su uveli sankcije Rusiji, priključujući se zemljama Evropske unije, ali tu je i NATO, u kome Crna Gora sebe vidi već krajem godine, prenose beogradski mediji.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budvacrna gorainvesticije
Komentari (0)
Dodaj komentar