Sa švajcarskom formulom penzije ni pola prosečne zarade

Iako su penzioneri pozdravili dugo najavljivano donošenje formule za usklađivanje penzija kako bi posle četiri godine konačno mogli da znaju kada će im se i za koliko uvećavati penzije, nezadovoljni su što u izmenjeni Zakon o PIO nije uneta i zaštitna klauzula na kojoj su insisitrali. Odnosno, zašto su nadležni prenebegli činjenicu da u zakon uneseu odredbu koja bi sprečila da prosečna penzija u prosečnoj zaradi padne ispod 50 odsto. Što je s ovom švajcarskom formulom to sasvim izvesno.

To što je, međutim, ovaj predlog slučajno ili namerno izostavljen iz predloga zakona, ne zanči da će penzioneri prestati da insistiraju da se on pre ili kasnije unese, kaže Đuro Perić, bivši predsednik Saveza penzionera Srbije.

On ističe da će to ovo pitanje ubuduće biti jedno od glavnih koje će PUPS postavljati i pre i posle izbora i gledati kako da ga reši s svojim koalicionim partnerima, jer će bez tog zaštitnog mehanizma penzije nastviti i dalje da padaju. I sada su već ispod 50 odsto od prosečne zarade.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže da je ovo bila jedna od važnih odredbi koja je trebalo da uđe u Zakon o PIO, kako se penzije ne bi dodatno obezvređivale. Što će se posebno iskazati kada dođe do značajnijeg rasta zarada.

-Zato će penzioneri i ubuduće insisitirati da se ovo pitanje reši kako bi se ova višemilionska populacija zaštitila. Ranijih godina je važilo pravilo da ukoliko penzije padnu ispod 60 odsto od prosečne zarade da se automatski ide na vanredno usklađivanje. Sada je traženo manje od toga, kaže on.

Na pitanje da li će se najnovije povećanje zarada u javnom sektoru od oko 9,6 odsto u proseku, odraziti na pad učešća penzija u prosečnoj zaradi,  on kaže da neće u 2020. ali u 2021. hoće.

Ostalo je i da se vlada izjasni na koji će način vratiti sve umanjene penzije u protekle četiri godine za oko 700.000 oštećenih penzionera. Jer to pitanje pre ili kasnije mora da se reši. Naime, vladi je ponuđeno da sama kaže i izabere način kako da vrati dug, a sve u skladu s  finansijskim mogućnostima, kaže Nenadić.

S druge strane, Jovan Tamburić, predsednik Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije, kaže da  će usklađivanje penzija u 2020. godini biti izvršeno sa januarskom penzijom koja se isplaćuje u februaru 2020. godine. I to tako što će penzije biti usklađene sa polovinom rasta cena i polovinom  rasta zarada u odnosu perioda od juna 2018. godine do juna 2019. godine i perioda juni 2017 do jun 2017. godine. Na taj nači rast cena i zarada u drugoj polovini 2019. godine neće biti uračunat u formulu za usklađivanje penzija u 2020. godine već tek u 2021. godini, što opet znači da će penzioneri biti oštećeni, kaže Tamburić.

On dodaje da primene usvojenog modela usklađivanja penzija i od strane ekonomskih stručnjaka ukazuju na njihovo dalje smanjivanje u odnosu an prosečnu zaradu.  Istovremeno postoji i pasnost od smanjivanja realne vrednosti penzija  u situacijama u kojima bi rast cena odnosno inflacije bio veći od rasta zarada, zaključuje on.

Autor: Jasna Petrović-Stojanović, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijepenzionerPIO fondšvajcarski model
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Pera

    Koliko još puta treba gradjani (penzioneri) da budu prevareni, da bi shvatili da sve što se radi nije slučajno, već smišljeno uzimanje para tj. umanjenje izdvajanja iz državnog buždžeta za penzije, jer su penzioni fond svojevremeno „pojeli skakavci“. Možda bi mogli da pitaju aktuelnog ministra finansija kako stoji sa matematikom, jer je obećavao model obračuna penzija koji će i penzionere uvesti u „zlatno“ doba ? Istovremeno naše pare, pare poreskih obveznika, dele „šakom i kapom“, kao da su njihova dedovina, a sa druge strane za bolesnu decu skupljamo dobrovoljne priloge jer država nema para da im plati lečenje. Prevode nas „žedne preko vode“, može im se.. Strašno je raditi pun radni vek, izdvajati doprinose za PiO, i na kraju postati socijalni slučaj, pa ko može da živi od 15.000 – 20.000 dinara ? Doduše, možda će neka doktorska disertacija dati odgovor i na to pitanje…Strašno, a kako izgleda biće i gore, neće imati ko da puni PiO fond, odoše mladi ljudi, iseljavaju se iz Srbije u potrazi i nadi u bolje sutra, ali u tuđini. A penzioneri, zna se, naučili da trpe, da veruju u obećanja umesto da misle, prija im da slušaju bajke, a i ne treba da se žale, da se dvoume da li da jedu ili kupe lekove, sve ove mere su efikasne, pravi autoput do Sv. Petra, možda to bude još jedan patriotski doprinos penzionera ovoj državi…

  • Anonimni

    Šta je sa penzuonerima koji imaju ispod 15.000 hiljada dinara…nisu ni prošli put dobili povećanje penzije, već samo dodatak od 5 posto koji oni mogu da ukinu kad hoće….da li je to socijalni program za penzionere sa malim penzijama…a taj didatak na penziju od 5 posto iznosio je nekom 690 din, nekom 560…a nekom još i manje…a kad se govori o povećanju nigde se ne spomenu ti penzioneri sa malim penzijama

  • Anonimni

    Meni je smesno sto ljudi veruju da bilo koja izmena ili promena moze njima da dodense korist, a ne drzavi. Pa sve se ovde menja ili da bi se ispumpale pare iz drzave ka ljudima koji rade za politicare, ili da bi se povecali nameti ka redno sposobnom stanovnistvu. Penzioneri su za drzavu cist trosak… i zato manje penzije -> vishe para za kradju, digitalne kontejnre, rasvete, agencije, nabavke vozila, renoviranja…

  • ANDREJ

    Sada je potpuno jasno,da su penzioneri u Republici Srbiji,“persone non grata“. Penzioneri su krdo koje glasa,krdo na koje racuna,svako ko je na vlasti.Za penzionere nikada nema sredstava,za povecanje penzija.Ali zato,evo danas je objavljeno,Srbija daje nepovratno,jos sto miliona evra Republici Srpskoj (citaj Dodiku).Koliko je ukupno dato,neznamo.Ovih sto miliona Evra,samo je dodatak na vec odobrena sredstva.Ovo je jedinstven slucaj u svetu,da su strani drzavljani (Iz Republike Srpske),nasoj Vladi vazniji i miliji,nego sopstveni narod.!!!

    • Anonimni

      Bravo

    • Poreski obaveznik

      Samo kod nas niko ne sme da kaze ili se ne seti, da one pare sa kojima se oni razbacuju, poklanjaju, maznjavaju su nase, svih gradjana poreskih obaveznike. A oni se ponasaju kao da im je to licni dinar ili dedovina. Pitaj nemca ili nekog drugog zapadnjaka dal bi digao glas sa ovakvim ponasanjem svoje vlade.

  • Mileva

    Znaci opet su penzioneri prevareni. Pa dobro, mogu i oni nesto da obecaju pa prevare na izborima. Veliki je to broj, dosta 30% posto da bude nezadovoljno to je 500.000 hiljada glasova!

    • Anonimni

      A state ste VI gospodjo mislili. Dead Mraz Jo’s nije stigao do nas. Ali to I nije potrebno kada pored sebe ima Krkobabic koji brine o nama. Umesto da penzionerima vrati ono story im je uzimao godinama Deda Mraz ce graditi Nacionalni stadion, kome je potreban ? Pa svakako ne penzionerima, ali Srbija mora da ide napred, nema nam izbora. Ziveo nas Dead Mraz.

    • Anonimni

      Pa sto glasaju za SNS ??TAKO IM I TREBA !

  • neveruj

    Zasto ni njima penzionerima ne primenjuju „skupstinsku formulu?“ Malo, mali ili kad im se cefne dignu sebi plate. Ali sigurno ni jedan koji tamo „radi“ nema ispod stotinak hiljada plus koji upravni odborcic gde se dobro placa.