Šarena ponuda hartija od vrednosti u 2019.

BEOGRAD – Uprava za javni dug će u decembru objaviti kalendar aukcija za narednu godinu i plan je da ponuda bude veoma šarena, izjavila je danas v.d. direktorka Uprave za javni dug Ana Tripović.

„Već u januaru ćemo izaći sa različitim aukcijama“, rekla je Tripovićeva novinarima u Beogradu.

Prema njenim rečima, odmah po usvajanju budžeta za narednu godinu biće objavljen detaljan kalendar aukcija za prvi kvartal naredne godine, ali da će se već iz njega videti i plan za celu 2019.

„Imaćemo jako puno aukcija, gledali smo da podržimo sve preporuke koje smo dobili sa tržištima od investitora“, navela je Ana Tripović.

Rekla je da je plan Uprave za javni dug da 70 odsto aukcija bude za dinarske obveznice, a 30 odsto da bude u evrima.

Tripovićeva je na 17. Međunarodnoj konferencijia Beogradske berze „Upgrade 1n Belgrade“ rekla da je Fintel energija dobar primer na Beogradskoj berzi.

Ona je istakla da je da zadatak Uprave da ponudi investitorima atraktivne hartije od vrednosti.

„Treba da ponudimo bolje uslove, produžimo ročnost hartija od vrednosti i smanjimo troškove finansiranja. Plan za sledeću godinu će biti jako šaren i očekujemo uspeh. Primarni zadatak biće da razvijemo sekundarno tržište“, kazala je Ana Tripović.

Dodala je da će u januaru početi konsultacije sa MMF-om u vezi s donošenjem uredbe koja će uvesti kategoriju primarnih dilera.

Prema podacima Ministarstva finansija, na kraju jula ukupna državna dugovanja iznosila su 59,6 odsto BDP’a, što je najniži nivo javnog duga u poslednje četiri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar