Šesti EUSAIR forum 11. i 12. maja u Izoli

BEOGRAD – Šesti godišnji forum o Strategiji EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) biće održan 11. i 12. maja u slovenačkom gradu Izoli.

U fokusu EUSAIR – a u Izoli biće evropske integracije i unapređenje kvaliteta životne sredine.

Tim povodom danas je regionalna online konferencija za medije na kojoj su predstavljena dosadašnja dostignuća Strategije EU za jadransko-jonski region), kao i buduće aktivnosti u okviru organizacije foruma, što će ujedno biti i završnica predsedavanja Slovenije tom inicijativom, saopštili su organizatori.

Ključni cilj Strategije EU za jadransko-jonski region, kako je rekao koordinator za kvalitet životne sredine u okviru EUSAIR-a Mitja Bricelj, jeste promocija privrednog rasta i prosperiteta u regiji kroz poboljšanje njene atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti, uz usmeravanje na zaštitu mora, obalske i kopnene okoline, kao i na očuvanje ekosistema.

Pojašnjeno je da se EUSAIR temelji na četiri tematske osnove: plavi rast, koji obuhvata „plave tehnologije“ (ribarstvo i akvakultura, pomorstvo i upravljanje morskim područjima i uslugama), zatim povezivanje regije, kvalitet životne sredine i održivi turizam, koji ujedinjuje raznoliku turističku ponudu i upravljanje održivim turizmom.

Akcioni plan za razvoj pomenutih oblasti podrazumeva sve raspoložive EU, međunarodne, nacionalne i privatne izvore finansiranja koja su od značaja i specifične teme utvrđene u okviru svake oblasti pojedinačno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar