Smanjena nezaposlenost u Srbiji za šest odsto

KRAGUJEVAC – U Srbiji je zahvaljujući Nacionalnom akcionom planu zapošljavanja u 2021. smanjen broj nezaposlenih za oko šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je danas u Kragujevcu na Forumu poslodavaca u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

NSZ je i ove godine objavila 12 javnih poziva za programe zapošljavanja uz subvencije i na Forumu poslodavaca organizovanom uz podršku grada Kragujevca, u cilju promocije i afirmacije mera aktivne politike zapošljavanja, više od 20 poslodavaca sa teritorije Kragujevca imalo je priliku da od generalnog direktora NSZ Zorana Martinovića i gradonačelnika Nikole Dašiće čuje koji su to programi i sredstva planirana za ovu godinu.

„Dosadašnja iskustva pokazuju da je veliko interesovanje poslodavaca za programe i sredstva koje NSZ nudi. Sva naša sredstva su namenjena pre svega privatnom sektoru, znatno manji iznos je opredeljen za javni sektor za dva programa, to su program stručne prakse i javnih radova. Mi smo opredelili oko 6,55 milijardi dinara za direktnu podršku privredi i poslodavcima. A cilj je da uključimo više od 20.000 teže zapošljivih lica u ove programe, od čega oko 2.300 osoba sa invaliditetom“, rekao je Martinović.

On je rekao da je veoma važno da NSZ poslodavcima na takvim sastancima približi uslove pod kojima mogu da dobiju sredstva kao i njihove obaveze prema zaposlenima.

Takođe, očekujemo do kraja meseca i veliko učešće lokalnih samouprava za podnošenje zahteva za finansiranje Lokalnih akcionih planova, dodao je Martinović.

Kako kaže, proces podnošenja zahteva za poslodavce znatno je olakšan, jer će deo dokumentacije prikupljati NSZ po službenoj dužnosti od drugih državnih organa, a poslodavci će moći da za određene programe apliciraju i elektronski.
Martinović je napomenuo da lica koja žele da pokrenu sopstveni biznis, obuku za razvoj preduzetništva mogu da pohađaju i preko onlajn portala NSZ-a, što je takođe jedna od novina.

Kako je istakao, u narednom periodu poslodavcima širom Srbije biće predstavljeni programi za zapošljavanje putem foruma koji je danas organizovan u Kragujevcu.

Tokom prethodne dve godine, bez obzira na otežane uslove usled pandemije, interesovanje poslodavaca za programe i sredstva NSZ bilo je veliko, tako da su sva sredstva koja su bila namenjena u te svrhe potrošena.

„Samo prošle godine uključili smo oko 18.000 ljudi sa evidencije u direktne finansijske podsticaje, od čega je bilo preko 2.000 osoba sa invaliditetom. Rezultat povećanog intersovanja poslodavaca za naše programe je upravo smanjenje broja nezaposlenih, kako ovde u Kragujevcu i Šumadiji tako i širom Srbije. U 2021. godini za oko šest odsto je povećano zapošljavanje u odnosu na 2020. godinu, što je odlično s obzirom da je privreda poslovala u otežanim uslovima tokom prethodne dve godine“, istakao je Martinović.

On je rekao da se poslodavci najčešće odlučuju za programe stručne prakse i pripravništva za mlade, kao i otvaranje novih radnih mesta, ali i za različite vrste obuka, koje sprovodi NSZ.

Povećano je interesovanje i za započinjanje spostvenog biznisa zahvaljujući subvencijama, koje su ove godine povećane na 300.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom na 330.000 dinara.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Kragujevac poslednjih godina beleži pozitivan trend rasta zaposlenih, usled većeg priliva investitora, ali zahvaljujući upravo i programima, koje grad u saradnji sa NSZ sprovodi kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja 2021 -2023.

Ukupan budzet za trogodišnje sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u Kragujevcu je blizu 55 miliona dinara, od čega je učešće grada 55 odsto, a Nacionalne službe za zapošljavanje 45 procenata, rekao je gradonačelnik Kragujevca Dašić.

Kako je istaknuto, u Kragujevcu je tokom prošle godine smanjen broj nezaposlenih za oko sedam odsto.

Forum poslodavaca biće u narednom periodu organizovan i u ostalim gradovima u Srbiji , kako bi se poslodavcima što bolje približili uslovi za dobijanje sredstava za zapošljavanje teže zapošljivih lica sa evidencije NSZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar