U trendu

Smanjena nezaposlenost u Srbiji za Ε‘est odsto

KRAGUJEVAC – U Srbiji je zahvaljujuΔ‡i Nacionalnom akcionom planu zapoΕ‘ljavanja u 2021. smanjen broj nezaposlenih za oko Ε‘est odsto u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je danas u Kragujevcu na Forumu poslodavaca u organizaciji Nacionalne sluΕΎbe za zapoΕ‘ljavanje.

NSZ je i ove godine objavila 12 javnih poziva za programe zapoΕ‘ljavanja uz subvencije i na Forumu poslodavaca organizovanom uz podrΕ‘ku grada Kragujevca, u cilju promocije i afirmacije mera aktivne politike zapoΕ‘ljavanja, viΕ‘e od 20 poslodavaca sa teritorije Kragujevca imalo je priliku da od generalnog direktora NSZ Zorana MartinoviΔ‡a i gradonačelnika Nikole DaΕ‘iΔ‡e čuje koji su to programi i sredstva planirana za ovu godinu.

„DosadaΕ‘nja iskustva pokazuju da je veliko interesovanje poslodavaca za programe i sredstva koje NSZ nudi. Sva naΕ‘a sredstva su namenjena pre svega privatnom sektoru, znatno manji iznos je opredeljen za javni sektor za dva programa, to su program stručne prakse i javnih radova. Mi smo opredelili oko 6,55 milijardi dinara za direktnu podrΕ‘ku privredi i poslodavcima. A cilj je da uključimo viΕ‘e od 20.000 teΕΎe zapoΕ‘ljivih lica u ove programe, od čega oko 2.300 osoba sa invaliditetom“, rekao je MartinoviΔ‡.

On je rekao da je veoma vaΕΎno da NSZ poslodavcima na takvim sastancima pribliΕΎi uslove pod kojima mogu da dobiju sredstva kao i njihove obaveze prema zaposlenima.

TakoΔ‘e, očekujemo do kraja meseca i veliko učeΕ‘Δ‡e lokalnih samouprava za podnoΕ‘enje zahteva za finansiranje Lokalnih akcionih planova, dodao je MartinoviΔ‡.

Kako kaže, proces podnoőenja zahteva za poslodavce znatno je olakőan, jer će deo dokumentacije prikupljati NSZ po službenoj dužnosti od drugih državnih organa, a poslodavci će moći da za određene programe apliciraju i elektronski.
Martinović je napomenuo da lica koja žele da pokrenu sopstveni biznis, obuku za razvoj preduzetniőtva mogu da pohađaju i preko onlajn portala NSZ-a, őto je takođe jedna od novina.

Kako je istakao, u narednom periodu poslodavcima őirom Srbije biće predstavljeni programi za zapoőljavanje putem foruma koji je danas organizovan u Kragujevcu.

Tokom prethodne dve godine, bez obzira na oteΕΎane uslove usled pandemije, interesovanje poslodavaca za programe i sredstva NSZ bilo je veliko, tako da su sva sredstva koja su bila namenjena u te svrhe potroΕ‘ena.

„Samo proΕ‘le godine uključili smo oko 18.000 ljudi sa evidencije u direktne finansijske podsticaje, od čega je bilo preko 2.000 osoba sa invaliditetom. Rezultat poveΔ‡anog intersovanja poslodavaca za naΕ‘e programe je upravo smanjenje broja nezaposlenih, kako ovde u Kragujevcu i Ε umadiji tako i Ε‘irom Srbije. U 2021. godini za oko Ε‘est odsto je poveΔ‡ano zapoΕ‘ljavanje u odnosu na 2020. godinu, Ε‘to je odlično s obzirom da je privreda poslovala u oteΕΎanim uslovima tokom prethodne dve godine“, istakao je MartinoviΔ‡.

On je rekao da se poslodavci najčeΕ‘Δ‡e odlučuju za programe stručne prakse i pripravniΕ‘tva za mlade, kao i otvaranje novih radnih mesta, ali i za različite vrste obuka, koje sprovodi NSZ.

PoveΔ‡ano je interesovanje i za započinjanje spostvenog biznisa zahvaljujuΔ‡i subvencijama, koje su ove godine poveΔ‡ane na 300.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom na 330.000 dinara.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Kragujevac poslednjih godina beleži pozitivan trend rasta zaposlenih, usled većeg priliva investitora, ali zahvaljujući upravo i programima, koje grad u saradnji sa NSZ sprovodi kroz Lokalni akcioni plan zapoőljavanja 2021 -2023.

Ukupan budzet za trogodiΕ‘nje sprovoΔ‘enje mera aktivne politike zapoΕ‘ljavanja u Kragujevcu je blizu 55 miliona dinara, od čega je učeΕ‘Δ‡e grada 55 odsto, a Nacionalne sluΕΎbe za zapoΕ‘ljavanje 45 procenata, rekao je gradonačelnik Kragujevca DaΕ‘iΔ‡.

Kako je istaknuto, u Kragujevcu je tokom proΕ‘le godine smanjen broj nezaposlenih za oko sedam odsto.

Forum poslodavaca biće u narednom periodu organizovan i u ostalim gradovima u Srbiji , kako bi se poslodavcima őto bolje približili uslovi za dobijanje sredstava za zapoőljavanje teže zapoőljivih lica sa evidencije NSZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.