Vesić: Da se što više gradi

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je cilj gradskih vlasti da Beograd postane grad kranova i da se u njemu što više gradi.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Vesić je ocenio da će intenziviranje gradnje omogućiti nova radna mesta i veće prihode za Beograd.

„Kada smo izabrani, u gradu skoro da nije bilo aktivno nijedno veliko gradilište osim tamo gde je država gradila. Sada je situacija drugačija i počelo je da se gradi, ali mi nismo zadovoljni, jer tek kad budemo videli kranove u svim delovima grada, možemo da kažemo da smo uspeli“, ocenio je gradski menadžer.

Kako je naveo, grad je za pet meseci primene Zakona o planiranju i izgradnji prihodovao 2,6 milijardi dinara od investitora, od čega je do sada u budžet uplaćeno skoro 1,2 milijarde dinara.

Vesić je dodao da je gradska građevinska inspekcija tokom proleća popisala sve objekte u izgradnji na teritoriji deset centralnih gradskih opština.

„Gde god smo utvrdili da postoje zakonski uslovi da se zabrani izvođenje nelegalnih radova, gradska inspekcija je to i učinila. Tokom ove nedelje, zabranjena je dalja gradnja na dve lokacije na Bežaniji, odnosno na Ledinama, a pre par nedelja slična odluka je doneta za nelegalni objekat u Borči“, rekao je Vesić i pozvao građane da prijave nelegalnu gradnju.

Prema njegovim rečima, novi Zakon o planiranju i izgradnji pokrenuo je niz projekata koji su godinama bili obustavljeni, poput izgradnje tržnog centra „Plazza“ u Višnjici, hotela na lokaciji „Tri kralja“ u ulici Kralja Milana i stambenog kompleksa na mestu bivšeg IKL na Paliluli.

„Posle stupanja ovog Zakona na snagu, porastao je broj izdatih građevinskih dozvola za 37 odsto, što je najveći broj od 2009. godine. Investitori lakše dolaze do dozvola a to nam je cilj“, kazao je menadžer.

Komentarišući Zakon o legalizaciji, Vesić je rekao da trenutno u Beogradu postoji više od 220.000 zahteva za legalizaciju, a da je cilj gradskih vlasti da se legalizuju svi objekti koji ispunjavaju zakonom propisane uslove kao i da investitori legalno grade i plaćaju svoje obaveze.

„Da bi se to desilo, neophodno je da se jednom zauvek završi legalizacija, da se izmenama Zakona o legalizaciji ubrzaju procedure i da se jasno definiše šta može a šta ne može da se legalizuje kako bi se ovaj proces završio“, kazao je Vesić i dodao da je Beograd spreman da učestvuje u procesu izmena Zakona o legalizaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar