Više od pola miliona evra na računu ima 458 građana Srbije

U Srbiji 458 štediša na računima čuva više od po pola miliona evra, piše „Blic“ pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije.

Iako je nepoznato koliko milionera živi u našoj zemlji jer se takva evidencija ne vodi, ova statistika NBS unekoliko pokazuje takav podatak, navodi list.

Prenosi se da prema podacima NBS na kraju januara, te štediše na računima ukupno imaju 540 miliona evra. To znači da prosečna vrednost štednog uloga onih koji pripadaju ovoj grupi sa više od 500.000 evra iznosi oko 1,2 miliona evra, prenosi Tanjug.

NBS prati štedne partije, a ne fizička lica pojedinačno, tako da je moguće da neko ima i više štednih partija sa položenih više od pola miliona evra.

Interesantno je da se broj ovih takoreći milionera povećava iz godine u godinu jer ih je u 2018. godini bilo 351, a prethodne godine 378. Moglo bi se reći da vlasnici svih 458 štednih partija imaju veliko poverenje u banke sa ovih prostora, s obzirom na to da država u slučaju propasti banke garantuje samo za depozite do 50.000 evra.

„Da rast štednje ukazuje na sve veće poverenje građana u domaći finansijski sistem govori i činjenica da je taj rast ostvaren u uslovima ublažavanja monetarnih politika NBS i Evropske centralne banke, odnosno čak i u uslovima smanjivanja kamatnih stopa“, tvrde u NBS.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

računi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kod nas ljudi slabo uce po iskustvu drugih.