Želite da kupite stan: stručnjaci savetuju da je sada pravo vreme

Stambeni krediti u Srbiji trenutno su nikad povoljniji, a sudeći po projekcijama za kretanje Euribora u ovoj godini, svi su izgledi da će tako biti tokom cele godine.

Kako prenose beogradski mediji, trenutno u Srbiji otplaćuje se 107.353 stambenih kredita. Od tog broja 89.669 je onih čije su kamatne stope vezane za promenu Euribora, tako da se njih najviše i tiče promena ove referentne stope, kao i onih koji tek nameravaju da podignu stambeni kredit.

– Kamatne stope za stambene kredite nikad nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ipak, iako su kamate veoma povoljne, ovi zajmovi beleže pad, a dva su razloga za to.

– Prvi, mala je zasićenost stanovništva tim pozajmicama. Drugi razlog je što je nizak standard građana koji ne mogu da odvoje novac za učešće, iako su kamate izuzetno niske i iznose tri odsto što nikad nije bilo, a i rate nisu visoke – ističe Veroljub Dugalić.

Cenu kredita opredeljuje kamatna stopa koju čini fiksna marža i Euribor. Trenutno, marže se kreću od 2,5 do 2,9 odsto, dok Euribor ima negativnu vrednost i onaj na šestomesečnom nivou iznosi minus 0,278.

U prilog dužnicima ide i stabilna valuta, pa rate za indeksirane kredite u dinarima ne rastu već neko vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kamatastambeni kredit
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Kamate za sada,zaista nisu visoke za stambene kredite.Ali,ko garantuje koliko ce taj trend sa relativno niskim kamatama trajati.Nasa zemlja Srbija,nema garantovano stabilnu spoljnu politiku.Veoma nestabilna situacija,sa neresenim (za nas) pitanjem Kosova,neprestano je preteca po mir i sigurnost nasih gradjana.Uzasno iskustvo iz devedesetih godina proslog veka,kada smo zahvaljujuci tvrdoglavosti tiranina Milosevica,zapali u groznu ekonomsku situaciju,neprestano nas prati,kao zlo,koje se uvek moze ponoviti.Nije moguce zaboraviti,kada je sva dinarska i devizna stednja gradjana kod banaka (za koju je garntovala drzava),ta ista drzava otela od njihovih vlasnika-gradjana.!!!

  • Mirna

    I 2008 g. nam je servirano da su krediti ekstra, da je dinar stabilan i inflacija zauzdana. Rezultate tog blagostanja imamo kao najvecu pljacku pod okriljem drzave. Svi su izgubili samo su banke zaradile.

  • Anonimni

    Uporedite marže, a ne euribor+marža, i primetićete da su kamate na stambene kredite, iste. Tj marže se i dalje vrte na istom nivou kao 2009e. A Euribor je nezavisan od naših banaka…