U trendu

Želite da kupite stan: stručnjaci savetuju da je sada pravo vreme

Stambeni krediti u Srbiji trenutno su nikad povoljniji, a sudeći po projekcijama za kretanje Euribora u ovoj godini, svi su izgledi da će tako biti tokom cele godine.

Kako prenose beogradski mediji, trenutno u Srbiji otplaćuje se 107.353 stambenih kredita. Od tog broja 89.669 je onih čije su kamatne stope vezane za promenu Euribora, tako da se njih najviše i tiče promena ove referentne stope, kao i onih koji tek nameravaju da podignu stambeni kredit.

– Kamatne stope za stambene kredite nikad nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ipak, iako su kamate veoma povoljne, ovi zajmovi beleže pad, a dva su razloga za to.

– Prvi, mala je zasićenost stanovništva tim pozajmicama. Drugi razlog je što je nizak standard građana koji ne mogu da odvoje novac za učešće, iako su kamate izuzetno niske i iznose tri odsto što nikad nije bilo, a i rate nisu visoke – ističe Veroljub Dugalić.

Cenu kredita opredeljuje kamatna stopa koju čini fiksna marža i Euribor. Trenutno, marže se kreću od 2,5 do 2,9 odsto, dok Euribor ima negativnu vrednost i onaj na šestomesečnom nivou iznosi minus 0,278.

U prilog dužnicima ide i stabilna valuta, pa rate za indeksirane kredite u dinarima ne rastu već neko vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.