Zvuči neverovatno: Srbija uvozi hleb!

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržiste dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše danas „Politika“.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima “ prethodno pripremljeni i zanrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se precivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržista objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hlebpekaruvoz
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Pera

    Ovo je već previše, ima li ičega što se u Srbiji proizvodi ? Sve što iole vredi u ovoj državi i donosi neki profit, „stručnjaci“ su prodali ili prodaju, kao sada npr. Komercijalnu banku, koju će po svoj prilici kupiti NLB (kažu pravni sledbenik Slavija banke koja je deviznu štednju gradjana Srbije „zaboravila“ da vrati). Da ne kupuju tu banku možda sa upravo tim novcem ? Jako me zanima ka čemu sveo ovo ide , radi li u ovoj državi bilo šta, ili se sve svodi na marketing , tj. prazne priče i bajke za naivne…Šta li će biti kada se jednog dana probudimo i shvatimo da smo gosti u vlastitoj državi, ili još gore jeftina radna snaga koja radi za pusto preživljavanje, da je prodato sve uključivo i njive, da je prodata budućnost naše dece i dece njihove dece… ?

  • Anonimni

    E, to je to. Srbija sve više uvozi, sve manje izvozi. Toliko o ispravnoj ekonomiji i prosperitetu.

  • JCDenton

    „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“…jos jedan od nacina laganica zarade naustrb potrosaca – poreskih obveznika tj. gradjana, sa elementima prevare – dovodjenja u zabludu koja je, eto, jos i zakonski dozvoljena…?!? Pa STA mi to u stvari jedemo, pobogu i zaboga? …a o marginalizovanju I obezvredjivanju plemenitog pekarskog poziva da I ne pricamo…dolazi vreme kada cemo svi uglas govoriti ‘ljeba, ljeba gospodaru, ne videsmo davno ‘ljeba…JEZIVO