U trendu

Zvuči neverovatno: Srbija uvozi hleb!

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržiste dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše danas „Politika“.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima “ prethodno pripremljeni i zanrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se precivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržista objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)